jerpe

Jerpe

Jerpe
Av /※.

Jerpe er en fugleart i skogshønsfamilien. Den er lang som en fjellrype, men veier bare 300–400 gram.

Faktaboks

etymologi:

av norrønt ‘brun’

også kjent som:

Tetrastes bonasia

Jerpa er spraglet i grått til gråbrunt (overside) til rødbrunt (underside), buken er hvit, og halen har svart tverrgående endebånd. Begge kjønn har antydning til hodetopp, tydeligst hos hannen som også har svart strupeflekk. Den lever i tett, ofte fuktig granskog, med innslag av or. Lyden er en karakteristisk fløytelyd som ligger over høregrensen for eldre mennesker. Jerpa er monogam og lever i par hele året.

Jerpa er standfugl som er utbredt fra Skottland og Norge til Stillehavet, med nokså nordlig utbredelse. I Norge er jerpa vanligst på Østlandet og i Trøndelag. Enkelte systematikere utskiller finlandsjerpa, som blant annet lever i Pasvik, som egen underart. Især hannen er ensfarget lys askegrå på ryggen.

Reiret plasseres på bakken, ofte i tett underskog. De 7–12 lyst brungule eggene med rødbrune flekker legges i mai-juni og ruges av hunnen i 24–25 dager. Ungene, som passes av hunnen, blir flygedyktige allerede etter 2 uker, men kullet holder sammen til godt utpå høsten.

Jakt i Norge

Jakt på jerpe er tillatt i hele landet fra 10. september til 23. desember. Tidligere var bruk av såkalt jerpepipe, som man kunne bruke til å imitere lokkelyden til jerpa, vanlig brukt på jakt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg