andejakt

Andejakt fra kajakk
Andejakt fra kajakk i Nordre Øyeren naturreservat, Fet, Romerike, Viken.
Av /NTB.
Andejakt
Andejakt
Stokkand
Årlig skytes rundt 50 000 fugler i andejakten i Norge, hvorav stokkand utgjør omtrent halvparten.
Stokkand

Artikkelstart

Andejakt er jakt på arter av andefugler. I Norge jaktes det på 14 arter av ender og gjess. Årlig skytes rundt 50 000 fugler i andejakten i Norge, hvorav stokkand utgjør omtrent halvparten.

Jaktbare arter

Det er ti jaktbare arter av ender i Norge. Ærfugl, havelle, laksand, siland og svartand kan betraktes som «saltvannsender». Noen hekker i innlandet, men skytes likevel stort sett ved kysten. Toppand, krikkand, brunnakke, kvinand og stokkand jaktes i innlandet.

De ulike jaktbare artene krever noe ulike jaktmetoder etter hvor man finner den enkelte arten.

  • Se artikkelen gåsejakt for jakt på gåseartene.

Jaktform

Andejakt foregår enten som lurejakt, hvor en eller flere jegere forsøker å komme på skuddhold eller drive endene til hverandre, som sivjakt med hund som driver endene ut fra skjulestedet og så apporterer, eller som trekkjakt i skumringen når endene i flokk søker beite på åkrene. Lokkeand brukes også. Posteringsjakt ved hvile- og beiteplasser kan gi spennende jakt. Grasendene foretrekker stille vann-partier. Ideelle poster er lesiden av odder, viker innenfor sivbeltet og grunne viker med mye vegetasjon. Endene er mer på farten i regnvær og vind enn på stille dager.

Innenfor en avstand på 2 km fra land kan man bare bruke kano, ro- eller seilbåt under jakten. Det må brukes nokså grove hagl, da viltet er hardskutt.

I Norge skytes mange ender tilfeldig under jakt på andre arter, og andejakt viker gjerne for den mer populære jakten på hønsefugl i midten av september.

Hagle er det vanligste våpenet, men småkalibret rifle er utmerket til bruk på sittende fugl i beite- og hvileområder.

Lokkejakt

Jakt med lokkeender (bulvaner) er et gammelt og velprøvd hjelpemiddel. Man får kjøpt ender av plast, og de fleste forestiller stokkender. De er gjennomgående dårlig malt, men profilen er viktigere enn fargen. Halsen må ikke være strukket, hodet og nebbet skal hvile mot brystet for å gi inntrykk av ro. Kunnskap om trekk gjør det lettere å plassere ut endene riktig. Endene må plasseres slik at de ses godt, og det holder gjerne med 5–8 ender. Lokkeendene kan gjerne kombineres med bruk av andelokk.

Åkerjakt

Åkerjakt på jordbruksland kan gi gode resultater. Kornåkrer etter tresking er utmerket til andejakt, spesielt på stokkand. Det er spillkornet, spesielt på hvete- og havreåkrer, som er attraktivt. Det er også mulig å legge ut ekstra korn.

Åkerjakt er et fint alternativ for den som ikke har apporterende hund. Det skal mye til for at en skadeskutt and klarer å stikke seg vekk på stubbmark. Det åpne terrenget kan gjøre det vanskelig for jegeren å skjule seg. Løsningen er å bygge et diskré skjul eller utnytte grøfter og vegetasjonen i kanten av åkrene. Dersom området er stort, kan man bygge flere skjul.

Åte

Det er mulig å fôre inn ender til små og større vann. Maten kan bestå av oppbløtt brød slik at det synker, og poteter. Maten legges på en plate som monteres cirka 30 cm under vannflaten. Man kan montere platen ved å slå fire påler ned i bunnen og bolte fast platen i ønsket dybde. Vannet må være stillestående, hvis ikke, vil maten flyte vekk.

Jattid

Jakttidene varierer fra art til art, men foregår i tidsrommet 10. august til 23. desember.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg