rugde

Rugde er en stor og kompakt vadefugl med et langt og kraftig nebb. Den observeres gjerne ved veikanter i skogsområder på sene vårkvelder eller tidlig på morgenen.

Rugde, fugleart i snipefamilien. En brungul og gråspraglet vader med nokså korte ben og meget langt nebb. Den veier ca. 250–350 g og er litt større enn vipe. Øynene sitter uvanlig langt tilbake på hodet ved kanten av den tverrstripede nakken.

Faktaboks

også kjent som:
Scolopax rusticola

Utbredelse

Rugda er utbredt over hele Europa og store deler av Asia, i Norge overalt i fuktig bar- eller blandingsskog til Vest-Finnmark.

Formering

Plasserer reiret i en grunn grop på bakken, ofte tett inntil et tre. Det består av tørt løv, mose og strå. De fire brungule eggene med mørkebrune flekker ruges av hunnen i ca. 21 dager. Ungene forlater reiret umiddelbart etter klekkingen og passes av hunnen til de blir flygedyktige 15–20 dager gamle. To kull i året forekommer ikke sjelden.

Vandringer

Trekkfugl, men noen overvintrer nord til Nordland.

Rugda har især i eldre tid hatt en rekke eiendommelige lokalnavn, for eksempel trollrug i Møre og Romsdal.

Jakt i Norge

I eldre tid var jakt under rugdetrekket, det vil si spillflukten om våren, svært vanlig. Hannene flyr da morgen og kveld langs regelmessige ruter lavt over tretoppene mens de «knorter» og «pistrer». Vårjakt har vært forbudt siden 1932. Jakt på rugde er tillatt i hele landet fra 10. september til 23. desember.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg