dekstriner

Molekylmodell av α-syklodekstrin, et dekstrin. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
dekstriner
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for α-syklodekstrin, et dekstrin
dekstriner
Lisens: CC BY SA 3.0

Dekstriner er en type karbohydrater som oppstår når stivelse brytes delvis ned ved reaksjon med syrer eller enzymer. Dekstriner er amorfe og løselige i vann.

Faktaboks

Uttale
dekstrˈiner
Etymologi
av latin ‘høyre’

Ved steking av brød omdannes en del av stivelsen i melet til dekstriner, særlig i skorpen. Dekstriner brukes til klebemiddel og appretur.

Schardingerdekstriner er krystallinske stoffer som dannes ved bakteriell nedbryting av stivelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg