Oidipus

Oidipus og Sfinxen, 1808
Av .

Oidipus hos sfinksen. Gresk vasemaleri.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Oidipus er en gresk sagnskikkelse og mytisk konge i Theben, som ifølge sagnet drepte sin far og giftet seg med sin mor. Sagnet om Oidipus ble ofte behandlet av antikkens tragediediktere Aiskhylos, Sofokles, Evripides og Seneca. Særlig er Sofokles' behandling av sagnet i Kong Oidipus og Oidipus i Kolonos berømt.

Faktaboks

Uttale
ˈoidipus
Etymologi
gresk ‘han med de oppsvulmede føttene’, latin Oedipus
Også kjent som

Ødipus

Oidipus var sønn av kongeparet Laios og Iokaste. Da et orakel hadde spådd Laios at hans sønn ville ta sin far av dage og gifte seg med sin mor, ble Oidipus satt ut på fjellet Kithairon med gjennomborede føtter kort etter fødselen. Oidipus ble funnet av en gjeter og brakt til kong Polybos av Korint, hvor han vokste opp i den tro at han var dennes sønn. Da Oidipus siden hørte nyss om at han ikke var Polybos' ekte sønn, forlot han Korint for å rådspørre orakelet i Delfi. Da orakelet varslet ham om at han skulle drepe sin far og gifte seg med sin mor, dro han ikke tilbake til Korint.

På vei mot Theben møtte Oidipus sin virkelige far, Laios, som han kom i krangel med og drepte. Etter at han siden hadde løst Sfinksens gåte, ble han konge i Theben og giftet seg med sin egen mor, Laios' enke. Med henne fikk han fire barn, Eteokles, Polyneikes, Antigone og Ismene, men ble etter flere år klar over sin virkelige avstamning. I fortvilelse drepte både han og Iokaste seg.

Etter en annen tradisjon blindet Oidipus seg da han oppdaget sammenhengen, og flakket lenge omkring inntil han fant sin død ved høyden Kolonos utenfor Athen.

Moderne bruk

Sagnet om Oidipus har også vært gjenstand for musikalsk behandling, blant annet av Ruggiero Leoncavallo i operaen Edipo re (1918–1920) og av Igor Stravinskij i opera-oratoriet Oedipus Rex (1926–1927).

Oidipus har også gitt navn til den psykoanalytiske betegnelsen ødipuskompleks.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Hvorfor blander artikkeltittelen gresk og latinsk skriveform? Oi- er jo den greske stavemåten (kontra Oe-), mens -us er den latinsk nominativendelsen, kontra -os/-ous (her -ous) som er gresk. Etter mi mening burde artikkeltittelen være enten Oidípous eller Ødipus.

svarte Eirik Welo

Hei Tor-Ivar,
navnet er Oidipus er som mange greske personnavn sammensatt av to deler: Det betyr '(den som har en) oppsvulmet fot' og er satt sammen av leddene oidi-, som betyr 'oppsvulmet' (jf. verbet οἰδέω 'være oppsvulmet' og pus (πούς), som er det greske ordet for 'fot'. -us er altså her en transkripsjon av den greske digrafen ου, som ble uttalt som en lang vokal i klassisk gresk. Den har dermed ingenting med den latinske -us-endelsen (som kommer fra -os, i andre deklinasjon). Det kan alltids diskuteres om ου bør transkriberes som u eller ou, men transkripsjonen er uansett direkte fra gresk.

svarte Tor-Ivar Krogsæter

Takk for svar, det var meget oppklarende. Jeg kan ikke gresk noe særlig i det hele tatt, og mistolket det som en variant av os. Takk!

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg