Giza

Giza. Sfinksen og Khefrens pyramide.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Giza er en by i Egypt, i nyere tid i praksis en forstad til landets hovedstad Kairo. Den ligger på vestbredden av Nilen, rundt fem kilometer sørvest for sentrum av hovedstaden. Giza har rundt 8,9 millioner innbyggere (CAPMAS, 2018), og er den tredje mest folkerike byen i Egypt etter Kairo og Alexandria.

Faktaboks

Uttale
gizˈa
Også kjent som
arabisk: al-Jizah egyptisk arabisk: al-Gizeh

Giza er kjent for sine historiske og arkeologiske landemerker, som Gizapyramidene og Sfinksen på Gizaplatået, og har lenge vært et populært reisemål for lokal og internasjonal turisme.

Giza er hovedstaden i guvernementet med samme navn, og er en del av Stor-Kairo byregion, som utgjør Afrikas største urbane område. Byen huser blant annet Kairo-universitetet, en rekke større sykehus og Giza zoologiske hage, som var den første zoologiske hage på det afrikanske kontinentet, åpnet i 1891.

Eldre historie

I det gamle Egypt fungerte Giza som en nekropol, og var sted for flere gravplasser og mausoleer. Tre av disse mausoleene er i dag kjent som de tre Gizapyramidene, hvorav den eldste, Kheopspyramiden, ble ferdigstilt rundt år 2560 fvt.. Giza har i likhet med resten av de nærliggende områdene vært under herredømme av en rekke folkegrupper og imperier, blant annet under persisk, gresk, romersk og bysantisk herredømme, før de muslimske erobringene på 600-tallet, da området kom under muslimsk kontroll, og byen Giza ble grunnlagt.

Nyere historie

Med en økende interesse for «Orienten» i Europa, ble det gjennomført flere europeiske ekspedisjoner til Giza. Mest kjent blant disse er under de franske felttogene i Egypt under Napoleon, hvor en større gruppe kunstnere og vitenskapsfolk dokumenterte det de observerte i Giza, deriblant pyramidene og Sfinksen. Arbeidet resulterte i det rikt illustrerte Description de l'Égypte, utgitt i første kvartal av 1800-tallet.

Giza ble i nyere tid en raskt voksende by, og er i dag en handelssenter for blant annet jordbruksvarer og industri.

Etter Den arabiske våren, med påfølgende uroligheter i Egypt, har Giza, med sin store turistindustri, vært utsatt for sporadiske terrorangrep fra ytterliggående islamister. Blant annet ble en buss med vietnamesiske turister utsatt for et terrorangrep i desember 2018, da en veibombe gikk av på veien til Gizapyramidene. Nedgangen i turister fra utlandet har hatt stor negativ innvirkning på økonomien i Giza.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg