Sagai Muittalægje

Sagai Muittalægje var en samisk avis som kom ut hver 14. dag fra juli 1904 til desember 1911. Navnet betyr på norsk «Nyhetsfortelleren». Sagai Muittalægje var den første samiskspråklige avis med noen års levetid.

Redaktør var hele tiden lærer Anders Larsen, opprinnelig fra Kvænangen i Troms, men bosatt i Kvalsund i Finnmark. Avisen ble startet som en eierforening mellom Anders Larsen og hans brødre Lars Larsen og Mathis Larsen i Segelvik i Kvænangen. Bladet ble trykt i trykkeriet til Gustav F. Lund, som var redaktør for det samiske bladet Nuorttanaste.

Sagai Muittalægje ble skrevet på nordsamisk og var ved siden av Nuorttanaste det eneste nyhetsblad som henvendte seg til samene på deres eget språk. De første årene var økonomien tilfredsstillende, men etter hvert begynte bladet å gå med underskudd. Da det ble lagt ned, var gjelden på litt over hundre kroner.

Avisen hadde utenriksnyheter, blant annet om krigen mellom Russland og Japan i 1904–1905 og artikler der mulighetene for Finland til å bli en selvstendig stat ble drøftet. Ellers dominerte lokalstoffet, med blant annet meldinger om gruvevirksomhet i Kvalsund, Kvænangen og Sør Varanger, en egen spalte om nytt fra fiske, «Bivddo-Sagat», og historiske artikler om samisk kultur i tillegg til mange leserinnlegg.

Ved unionsoppløsningen i 1905 skrev Larsen at republikk var å foretrekke framfor monarki, som han hevdet var en altfor dyr ordning. Avisen hentet også nyheter fra Stortinget, og saker som angikk samer fikk spesiell oppmerksomhet.

Sagai Muittalægje var først og fremst en samepolitisk avis, og det store prosjektet var å få Isak Saba valgt inn på Stortinget i 1906 som den første same. Saba fikk bruke spaltene til å fremme sine saker, redaktør Anders Larsen støttet Isak Saba i kommentarer og artikler, og takket være bladet ble han valgt til stortingsrepresentant både i 1906 og 1909. I 1912 tapte Isak Saba valget, og mange mener at dette skyldtes at Sagai Muittalægje ikke eksisterte lenger.

Etter hvert ble det for mye arbeid for Larsen ved siden av læreryrket og lokalpolitisk arbeid. I 1911 gikk avisen inn, og mange følte en stor skuffelse. Sagai Muittalægje var den første samiskspråklige avis med noen års levetid. Det skulle gå mange tiår før en samisk avis skrevet utelukkende på samisk igjen så dagens lys.

Opplag

År Opplag
1907 371
1909 273
1911 310

Fakta

  • Første nr. juli 1904.
  • Siste nr. desember 1911. Kom ut hver 14. dag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg