Ringblomst. Vanlig ringblomst.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ringblomst er en planteslekt i kurvplantefamilien med 20–30 arter, hvorav de fleste vokser i middelhavslandene. Planten finnes tilfeldig forvillet fra hager her i landet.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Calendula
Beskrevet av
Carl von Linné

Den har mange ulike fruktformer i en og samme kurv (heterokarpi). Vanlig ringblomst (latinsk navn: Calendula officinalis) er en viktig hageplante som dyrkes i en mengde sorter med blant annet stor fargevariasjon. Den finnes også forvillet.

Ringblomst er en ettårig urt, opptil 60 cm høy. Bladene er lysegrønne og lansettformede. Blomsterkurvene er opptil sju cm i diameter og varierer fra lyst gul til rødoransje.

Ekstrakten er brukt i folkemedisinen mot nyresyke og vattersott og som svettedrivende middel.

Bruk

Ringblomst kan brukes i te.
Ringblomst kan brukes i te.

Ringblomst har en mild smak og brukes først og fremst for å gi en gyllen farge på maten, for eksempel i eggekrem, supper, sauser og bakverk. Nyplukkede kronblad kan brukes som garnityr, i salat og i desserter. Ringblomst har også blitt brukt til farging av smør for å gi kraftigere gulfarge. Den milde smaken passer sammen med de fleste andre krydder. Urten har blitt kalt fattigmannssafran og kan til en viss grad brukes som erstatning for ekte safran. Både smaken og fargen minner noe om safran, og derfor blir den også rett som det er solgt som ekte safran.

Friske blomster kan brukes til urtete, de kan pynte opp i pickles og brukes til vinlegging.

Ringblomst brukes i tillegg i kosmetiske produkter som hudkrem og hårfarge.

Historie

Ringblomst er omtalt i Ebers-papyrusrullene (medisinsk dokument som omhandler urter fra oldtidens Egypt, fra circa 1500 fvt.). Den har også tradisjon i gresk kultur som medisinpante. Planten ble brukt mot blant annet menstruasjonsplager, magesår, fordøyelsesproblemer og som eksem- og sårmiddel. Noen mener at ringblomst var i bruk i Norge allerede i vikingtida, men de eldste sikre kilder er fra slutten av 1600-tallet, da planten omtales i Christian Gartners (gartner og hagebruksforfatter i Trondheim, 1642–1716) hagebok.

Blomstene kan brukes til farging av tekstiler og gir en gyllen farge. Hos oss dyrkes ringblomst først og fremst som prydplante i hagen.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

ringblomst
Calendula
Artsdatabanken-ID
100460
GBIF-ID
3104843

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg