Sanksjon er i folkeretten et tiltak truffet av en eller flere stater mot en annen for å få den til å avstå fra en aktivitet.

Faktaboks

Uttale
sanksjˈon
Etymologi
av latin ‘helliggjørelse’

Det er vanlig å skille mellom diplomatiske og økonomiske sanksjoner.

Diplomatiske sanksjoner

Diplomatiske sanksjoner kan for eksempel bestå i at diplomatiske forbindelser brytes.

Økonomiske sanksjoner

Økonomiske sanksjoner kan være generelle og for eksempel bestå i våpenembargo og/eller handelsboikott der deler av eller all normal handelsflyt over landegrensene blir stanset.

Slike generelle økonomiske sanksjoner kan ha alvorlige konsekvenser for landet som blir rammet. I den senere tid har en derfor sett en vridning mot mer målrettede sanksjoner.

Målrettede sanksjoner består typisk i at konkrete personer ikke får reise til landene som deltar i sanksjonene, samt at de av deres økonomiske verdier som måtte befinne seg i disse landene fryses. Slike sanksjoner kan også rettes mot selskap som anses knyttet til de personer sanksjonene rettes mot.

Land som tidligere er blitt rammet av sanksjoner er Sør-Afrika, Somalia, tidligere Jugoslavia, Libya, Irak, Iran og Syria. Norge har også fulgt opp USA og EU sine rettede sanksjoner mot Russland i tilknytning til Krim.

Adgangen til sanksjoner

I utgangspunktet hører diplomatiske og økonomiske sanksjoner til de virkemidler som er tilgjengelige for stater i mellomstatlige forhold. Det er dermed frivillig og i utgangspunktet tillatt å benytte sanksjoner mot uønsket aktivitet.

Unntak er der sanksjonene er vedtatt av FNs sikkerhetsråd under FN-pakten kapittel VII, og slik gjort folkerettslig bindende. I Norge gjelder lov av 7. juni 1968 om gjennomføring av bindende vedtak i FNs sikkerhetsråd for disse.

Norge

I nyere tid har norske myndigheter gjennomført FNs utvidede sanksjoner mot Iran både i 2010 og 2012 som svar på at Iran ikke har etterlevd pålegg fra FNs sikkerhetsråd, samt unnlatt å samarbeide med Det internasjonale atomenergibyrået, i tråd med internasjonale forpliktelser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg