Faktaboks

Ernst Troeltsch
Uttale
trøltʃ
Født
17. februar 1865, Augsburg
Død
1. februar 1923, Berlin
Ernst Troeltsch
Ernst Troeltsch
Av /𝒲.

Ernst Troeltsch, tysk protestantisk teolog og filosof.

Troeltsch, som ble professor i systematisk teologi i Heidelberg i 1894, er blitt kalt den betydeligste tyske evangeliske (protestantiske) teolog siden Friedrich Schleiermacher. Troeltsch søkte å omforme bibelvitenskapen til en sosiologisk og religionshistorisk analyse av jødedom og tidlig kristendom, blant annet for å få frem kristendommens egenart og budskap. Han var særlig opptatt av kristendommens utvikling i overgangen til moderne tid, og skrev en rekke verk omkring dette under påvirkning av Max Weber.

I 1915 ble Troeltsch professor i Berlin, og engasjerte seg sterkt for fred og demokratisering. Han søkte å formulere et kirkesyn og en teologi som kunne hjelpe det europeiske mennesket i samtidens kulturkrise, og avviste muligheten av at én religion skulle kunne gjøre krav på absolutt sannhet. Siden 1960-årene av har Troeltsch vært gjenstand for stadig større internasjonal oppmerksomhet.

Troeltsch skrev blant annet Die Bedeutung des Protestantismus für die Entstehung der modernen Welt (1911), Der Historismus und seine Probleme (1922) og Der Historismus und seine Überwindung (1924).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg