Faktaboks

pave Frans

Francis, Franciscus, Francesco, Francisco

opprinnelig navn: Jorge Mario Bergoglio

Født
17. desember 1936, Buenos Aires, Argentina
Pave Frans i Korea i 2014
Frans har vært pave siden 2013.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Pave Frans er en argentinsk geistlig som ble valgt til pave 13. mars 2013. Han etterfulgte pave Benedikt 16., som gikk av på grunn av høy alder og sviktende helse. Frans regnes som mer liberal enn både store deler av kirkeledelsen og sine to forgjengere.

Bakgrunn

Før han ble valgt til pave, var Jorge Mario Bergoglio, som han egentlig heter, kardinal fra 2001 til 2013. Han var biskop samt erkebiskop i Buenos Aires fra 1992 til 2001. Han ble ordinert til prest i 1969 etter utdannelse i filosofi, psykologi og teologi. Han var ansvarlig for opplæringen av nye prester, og professor i teologi ved det jesuittiske universitetet i Buenos Aires.

Fra 1973 til 1979 var han leder for jesuittordenen i Argentina, noe som sammenfalt med at militærjuntaen kom til makten i landet (1976–1983). Bergoglios samarbeidslinje med juntaen førte til konflikt med opposisjonelle innenfor jesuittordenen. Militærdiktaturet førte en kompromissløs kamp mot politiske motstandere og sto bak flere bortføringer, drap og utbredt tortur av politiske fanger. Som i andre latinamerikanske land med tilsvarende historie var den katolske kirken både en direkte og indirekte støttespiller for militærdiktaturet.

Etter overgangen til demokratisk styre ble Bergoglio sosialt engasjert i fattigdomsproblematikk. Han startet flere sosiale hjelpetiltak i sitt bispedømme og styrket kirkens suppekjøkken, sykehus og skoler. Han fikk et ry som en mann med ekte engasjement for de fattige.

Virke og omdømme

Pave Frans er på mange måter mer populær utenfor enn innenfor den katolske kirken. Under hans besøk i USA i september 2015 ble han hyllet av en samlet vestlig presse. Frans overtok etter to konservative paver, og store deler av kirkeledelsen er konservativ.

Frans' posisjon i kontroversielle verdispørsmål som skilsmisse, homofili, forbud mot prevensjon og et hierarkisk forhold mellom mann og kvinne er mer liberal enn forgjengernes. I et rådgivende bispemøte (bispesynode) om familien i 2015 foreslo pave Frans å forenkle prosessen med annullering av katolske ekteskap og dermed gi en viss aksept for skilsmisse i den katolske kirken. Dette forslaget ble avvist.

Når det gjelder miljøspørsmål, har Frans inntatt et tydelig standpunkt til støtte for vitenskapsbasert økologisk kunnskap. Hans pavelige rundskriv (encyklika) om miljøvern, Laudato Si, «Deg være ære», utkom den 18. juni 2015. Rundskrivet tar utgangspunkt i Frans av Assisis hyllest til jorden som vårt felles hjem og kritiserer all hensynsløs utnyttelse av verdens naturressurser. Det ble publisert noen måneder før det viktige klimatoppmøtet i Paris i desember 2015 og anses som en viktig støtte til de internasjonale politiske bestrebelsene for å komme frem til bindende klimaavtaler.

Som pave blir Frans oppfattet som inspirert av sin navnebror Frans av Assisi, som ikke bare er kjent for sin kjærlighet til dyr, men også for sin sterke kritikk av rikdom og materialisme. Pave Frans knytter an til disse verdiene når han velger å bo i en leilighet fremfor i de overdådige pavelige gemakker, og når han velger å kjøre i en liten Fiat fremfor limousiner når han kan. Dette styrker inntrykket av en pave som står nærmere vanlige folk, men innad i kirken er begeistringen blandet med bekymring for at Frans skal åpne opp for teologiske forandringer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg