Pave Frans ble valgt til pave 13. mars 2013 etter at Benedikt 16 gikk av på grunn av høy alder og sviktende helse. Frans regnes som mer liberal enn både store deler av kirkeledelsen og sine to forgjengere.

Før han ble valgt til pave var Bergoglio kardinal (2001-2013) og biskop, og erkebiskop i Buenos Aires fra 1992-2001. Han ble ordinert til prest i 1969 etter utdannelse i filosofi, psykologi og teologi. Han var ansvarlig for opplæringen av nye prester, og professor i teologi ved det jesuittiske universitetet i Buenos Aires.

Fra 1973 til 1979 var han leder for jesuittordenen i Argentina, noe som sammenfalt med at militærjuntaen kom til makten i landet (1976-83). Bergoglios samarbeidslinje med juntaen førte til konflikt med opposisjonelle innenfor jesuittordenen. Militærdiktaturet førte en kompromissløs kamp mot politiske motstandere, og sto bak flere bortføringer, drap og utbredt tortur av politiske fanger. Som i andre latinamerikanske land med tilsvarende historie var den katolske kirken både en direkte og indirekte støttespiller for militærdiktaturet. Etter overgangen til demokratisk styre ble Bergoglio sosialt engasjert i fattigdomsproblematikk, og startet flere sosiale hjelpetiltak i sitt bispedømme, og styrket kirkens suppekjøkken, sykehus og skoler. Han fikk et ry som en mann med ekte engasjement for de fattige.

Pave Frans er på mange måter mer populær utenfor enn innenfor den katolske kirken. Under hans besøk i USA i september 2015 ble han hyllet av en samlet vestlig presse. Bergoglio overtok etter to konservative paver, og store deler av kirkeledelsen er konservativ. Frans sin posisjon i forhold til kontroversielle verdispørsmål som skilsmisse, homofili, forbud mot prevensjon, og et hierarkisk forhold mellom mann og kvinne er mer liberal enn forgjengernes. I et rådgivende bispemøte (bispesynode) om familien i 2015, foreslo pave Frans å forenkle prosessen med annullering av katolske ekteskap, og dermed gi en viss aksept for skilsmisse i den katolske kirken. Dette forslaget ble avvist.

Når det gjelder miljøspørsmål har Frans inntatt et tydelig standpunkt til støtte for vitenskapsbasert økologisk kunnskap. Hans pavelige rundskriv (encyklika) om miljøvern, Laudato Si, "Deg være ære", utkom den 18.juni 2015. Rundskrivet tar utgangspunkt i Frans av Assisis hyllest til jorden som vårt felles hjem, og kritiserer all hensynsløs utnyttelse av verdens naturressurser. Det ble publisert noen måneder før det viktige klimatoppmøtet i Paris i desember 2015, og anses som en viktig støtte til de internasjonale politiske bestrebelsene for å komme frem til bindende klimaavtaler.

Som pave blir Frans oppfattet som inspirert av sin navnebror Frans av Assisi, som ikke bare er kjent for sin kjærlighet til dyr, men også for sin sterke kritikk av rikdom og materialisme. Pave Frans knytter an til disse verdiene når han velger å bo i en leilighet fremfor i de overdådige pavelige gemakker, og når han velger å kjøre i en liten Fiat fremfor limousiner når han kan. Dette styrker inntrykket av en pave som står nærmere vanlige folk, men innad i kirken er begeistringen blandet med bekymring for at Frans skal åpne opp for teologiske forandringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.