Pasjonsblomst

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Pasjonsfrukt (foto)

Pasjonsfrukt. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Pasjonsblomstfamilien er en plantefamilie innen klassen tofrøbladete planter som blant annet omfatter nytteplanter som pasjonsfrukt og grenadill.

Beskrivelse

Familien består av urter, busker, små trær og lianer med forgrenede slyngtråder og spredtstilte blader. Bladene er oftest håndlappede til hånddelte med akselblader ved grunnen. Bladstilken har ofte nektarkjertler. Blomstene er vanligvis radiærsymmetriske og blomsterbladene nederst sammenvokst til en skål- eller rørformet blomsterbunn med nektarier ved grunnen og fem begerblader, fem kronblader og en frynset bikrone på kanten. Fem pollenbærere og tre grifler sitter på et skaft («androgynofor») dannet av blomsterbunnen. Frukten er et bær eller en kapsel.

Utbredelse

Familien har omkring 28 slekter og 1000 arter og er utbredt i tropiske og varmtempererte strøk, særlig i Amerika og Afrika.

Systematikk

Familien hører til vierordenen og er nærmest beslektet med vierfamilien og Lacistemataceae.

Bruk

Familien inneholder mange spiselige frukter, hvorav pasjonsfrukt (Passiflora edulis) og grenadill (Passiflora ligularis) er vanlige i norske butikker. Passiflora caerulea dyrkes som innendørs prydplante i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg