Påskelilje av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

påskelilje

Påskelilje

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Påskelilje er en art i påskeliljefamilien. Den har fått dette navnet fordi den ofte blomstrer rundt påsketider i Norge, og bærer bud om at våren er i gang.

Faktaboks

Også kjent som
Narcissus pseudonarcissus

Beskrivelse

Påskeliljer er vanligvis mellom 20 og 40 centimeter høye, men de aller minste sortene kan være ned til fem centimeter og de aller største opptil 80 centimeter. Blomstene er iøynefallende og fargene varierer fra oransje og gult til hvitt. Kronbladene er vokst sammen til en klokke eller et «rør» (corona) og har seks frie begerblad bak, som ligner på kronblad.

Utbredelse og dyrking

Påskeliljene kommer opprinnelig fra middelhavslandene, men har vært populære hageplanter i Norge fra 1500- og 1600-tallet. Ettersom klimaet vårt blir mildere vil den oftere forvilles. Foredlingsarbeidet har gitt mange vakre sorter (kultivarer) med både enkle og fylte blomster og med ulike fargekombinasjoner på blomsterdekkblad og bikrone. Blomsten er insektpollinert og frøene dannes i en kapsel, men formeres hovedsakelig ved deling av løken.

Den japanske kultivaren «Tête à tête», populært kalt minipåskelilje, er en småvokst sort som har blitt populær de senere år. Ellers er blant annet kultivarene «Golden Harvest» med gullgule blomster, «Texas» med gule kronblad og oransje bikrone og «Ice King» med hvite kronblad og dobbel, lysegul bikrone, vanlige i norske bed.

Giftig

«Please don't eat the daffodils» heter en publikasjon fra 1982 i New England Journal of Medicine, som hentyder til at hele planten er giftig, og aller mest løken. Den forteller videre om forgiftningen en hel familie ble utsatt for da de forvekslet påskeliljeløk med matløk.

Det er forskjell på lukten av matløk og blomsterløk; blomsterløk har ikke den karakteristiske løklukten.

Den greske legen Dioskorides var den første til å omtale påskeliljens giftvirkninger, og kalte den Bulbus morbitarius, altså «løk som gjør deg syk». Påskeliljen inneholder alkaloider som hemmer celledeling (slik som cellegift), virker mot virus og stimulerer immunsystemet. Et viktig alkaloid er galantamin som brukes som legemiddel mot Alzheimers sykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg