Ramsløk. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

ramsløk

Ramsløk i Kjaglia, Bærum
Ramsløk i Kjaglia, Bærum
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Utbredelse av ramsløk (Allium ursinum). De markerte områdene er basert på observasjonsdata fra GBIF.

utbredelse av ramsløk

Artikkelstart

Ramsløk er en art i løkslekta i påskeliljefamilien. Den blir 20–40 centimeter høy og har brede, liljekonvallignende blad og hvite blomster i halvkuleformet hode. Selve løken er hvit, lang og smal.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Allium ursinum
Beskrevet av
Carl von Linné

I Norge vokser ramsløk i løvskog og bratte, skyggefulle lier i kyststrøkene fra Oslofjorden til Trøndelag. Navnet rams(løk) går ofte igjen i stedsnavn. Den vokser ellers i lavereliggende strøk i Europa og Kaukasusområdet.

Bruk

Ramsløk
Av /Shutterstock.

Ramsløk brukes i gryteretter, supper og sauser på samme måte som hvitløk, gressløk eller purre. Den smaker godt både rå og kokt. Bladene kan tilberedes på samme måte som spinat og egner seg også til å lage pesto av. Både blader og blomster kan brukes i salater. Bladene smaker best før blomstring om våren, mens selve løken, som har en kraftigere smak, er best om høsten eller vinteren.

Intensiv høsting av ramsløk, særlig i bynære strøk, har ført til at den i 2021 ble rødlistet med status «nær truet».

Bladene på ramsløk likner liljekonvallblader og må ikke forveksles med denne (liljekonvall er svært giftig).

Historie

De tidligste funn av ramsløk er fra utgravninger av steinalderboplasser i Danmark. Ramsløk var i bruk i Norge i vikingtiden og er sannsynligvis den løken som vikingene kalte geirlaukr eller spudlaukr. Løken var mye brukt også i middelalderen, men har senere blitt mer eller mindre erstattet av andre løktyper. Dette er i ferd med å endre seg, da ramsløk igjen er på vei inn i det norske kjøkken.

Ifølge folkemedisinen skal ramsløk hjelpe mot blant annet høyt blodtrykk og blodpropp. Løken har også blitt brukt mot hoste, magesmerter og manglende appetitt.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

ramsløk
Allium ursinum
Artsdatabanken-ID
99419
GBIF-ID
2857601

Kommentarer (1)

skrev Sverre Olav Lundal

Det er gjerne ikkje så bra å hausta lauken når planten er raudlista,

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg