Pinseliljer. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

pinselilje

Pinselilje

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Pinselilje er en planteart i påskeliljefamilien. Den har fått navnet sitt fordi den blomstrer i tiden rundt pinse. Ettersom klimaet vårt blir varmere, må man bo lengre og lengre nord i landet for at det skal holde stikk.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Narcissus poëticus
Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Pinselilje har store blomster med sammenvokste kronblad som en klokke eller et «rør» (corona), ofte med en rødlig kant. Den har seks hvite frie blomeblad bak, som ligner på kronblad. Se også narsiss.

Utbredelse og dyrking

Pinseliljer kommer opprinnelig fra fjellområdene i Sør-Europa, men har vært dyrket i Norge siden 1600-tallet. Den er funnet forvillet helt nord til Troms, men det er på vestlandet ser vi dette i størst utstrekning, det er klimaet mest slik pinseliljene vil ha det.

Giftig

Hele planten er giftig, og aller mest løken, og i løken er det de ytterste løkskjellene som er giftigst. Dioskorides var den den første til å omtale pinseliljens giftvirkninger, og kalte den Bulbus vornitarius – altså «løk som gir deg brekninger». Pinseliljer inneholder alkaloider som etter kort tid fører til kraftige brekninger og diaré.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

pinselilje
Narcissus poëticus
Tidligere vitenskaplig navn
Narcissus poeticus
Artsdatabanken-ID
99428
GBIF-ID
2858581

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg