Pinseliljer. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

pinselilje

Pinselilje

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Pinselilje er en art i påskeliljefamilien, den har fått navnet sitt fordi den blomstrer rundt pinsetider. Ettersom klimaet vårt blir varmere, må man bo lengre og lengre nord i landet for at det skal holde stikk.

Faktaboks

Også kjent som
Narcissus poeticus

Beskrivelse

Pinselilje har store blomster med sammenvokste kronblad som en klokke eller et «rør» (corona), ofte med en rødlig kant. Den har 6 hvite frie begerblad bak, som ligner på kronblad. Se også narsiss.

Utbredelse og dyrking

Pinseliljer kommer opprinnelig fra fjellområdene i Sør-Europa, men har vært dyrket i Norge siden 1600-tallet. Den er funnet forvillet helt nord til Troms, men det er på vestlandet ser vi dette i størst utstrekning, det er klimaet mest slik pinseliljene vil ha det.

Giftig

Hele planten er giftig, og aller mest løken, og i løken er de ytterste løkskjellene som er giftigst. Dioskorides var den den første til å omtale pinseliljens giftvirkninger, og kalte den Bulbus vornitarius -altså «løk som gjør deg brekninger». Pinseliljer inneholder alkaloider som etter kort tid fører til kraftige brekninger og diaré. Er du i tvil om løken du har er matløk eller blomsterløk, så lukt på den, blomsterløken vil ikke ha den karakteristiske løklukten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg