fylte blomster

Artikkelstart

Fylte blomster er blomster med et langt høyere antall kronblad enn normalt. Oftest er det pollenbærerne og noen ganger fruktbladene som er omdannet til kronblad, eller begge deler, som hos roser. Årsaken er homeotiske mutasjoner, vanligvis recessive, og forklart ved ABC-modellen for blomsterblad. Hvis begge de reproduktive bladene, pollenblad og fruktblad er omdannet til kronblad blir blomsten steril og kan bare bli formert via stiklinger. Doble blomster (fylte blomster) får innen hortikultur den latinske betegnelsen flore pleno (fl.pl.).

Faktaboks

Også kjent som
dobbelte blomster

Fylte (doble) blomster er vanlig hos roser, nellik-, pioner, levkøy-, symre- og soleiearter, men kan ellers forekomme i mange plantefamilier. Hos kurvplantene kalles blomsterstandene fylte når de inneholder flere tungekroner i forhold til rørkroner enn normalt. Ringblomst, prestekrage, georginer og krysantemum er eksempler på kurvplanter som kan ha fylte blomster.

Allerede Theophrastos beskrev doble (fylte) roser, og de var kjent i Kina og er opprinnelsen til kinaroser (Rosa chinensis). I John Gerards bok om plantenes alminnelige historie (Herbal and General History of plants) fra 1597 er det illustrasjoner av doble blomster.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg