morbærfikentre (Ficus sycomorus), Tel Aviv, Israel
morbærfikentre (Ficus sycomorus) med fiknene direkte på stammen. Fenomenet kalles kauliflori.
Morbærfiken (Ficus sycomorus)
Morbærfiken (Ficus sycomorus)
Utbredelse til morbærfikentre (Ficus sycomorus)
Utbredelse til morbærfikentre (Ficus sycomorus)

Morbærfikentre er et stort tre i morbærfamilien med spiselige frukter som kalles adamsfiken. Morbærfikentre var trolig et av de første dyrkede frukttrærne i Egypt og Etiopia.

Faktaboks

Også kjent som
sykomor, adamsfiken, egyptisk fiken, eselfiken
Vitenskapelig navn
Ficus sycomorus
Beskrevet av
Carl von Linné
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Morbærfikentre har en bred og tett krone og kan bli over 20 meter høyt. Treet er delvis løvfellende. Bladene er hjerteformede med rund bladspiss og gule bladnerver på undersiden. Som hos alle arter i fikenslekten er blomstene små, enkjønnede og samlet på innsiden av lukkede blomsterstander, kalt sykonier. Disse modner til fikener som er fruktstandsfrukter, altså frukter bestående av fruktknutene til mange blomster samt omkringsittende plantevev. Fikenene er 2-3 cm store og gule til rødlige og sitter direkte på stammen og tykke grener, et fenomen som kalles kauliflori. Arten blomstrer og setter frukt hele året.

Utbredelse

Morbærfiken vokser naturlig i Afrika sør for Sahel i områder preget av regn- og tørketid. Det finnes også fra gammelt av i Egypt og det sørøstlige middelhavsområdet.

Bruk

Fikenene er søte og aromatiske og spises rå, kokt eller tørket. Veden er sterk og holdbar og brukes til møbler og redskaper. I oldtiden ble veden brukt til mumiekister. Treet brukes som skyggetre.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Ficus sycomorus
GBIF-ID
5361921

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg