Mikrobølgeovn

I en mikrobølgeovn brukes mikrobølger til å varme opp mat.

Av /Store norske leksikon ※.

Mikrobølger er elektromagnetiske bølger med bølgelengder i området mellom omtrent én millimeter og 30 centimeter, som svarer til frekvensene 300 GHz – 1 GHz. De dekker området mellom infrarøde bølger og radiobølger (se elektromagnetisk stråling).

Faktaboks

Uttale
mˈikrobølger

Mikrobølger har flere anvendelsesområder, blant annet i mikrobølgeovner, i radarer og innen elektronisk kommunikasjon.

Allerede i 1930-årene ble man klar over nytteverdien av mikrobølger, og den praktiske bruken akselererte under andre verdenskrig. Man er nå i stand til å lage mikrobølger med en effekt på flere tusen kilowatt.

Egenskaper

Akkurat som lys kan mikrobølger reflekteres, brytes og polariseres, og de samme lovene gjelder som for lys. Man har for eksempel laget linser av dielektriske materialer som fokuserer mikrobølger. Mikrobølger vil spres når de passerer gjennom åpninger som er små i forhold til bølgelengden. De kan også interferere, og det kan dannes interferensmønstre.

Anvendelse

Mikrobølger benyttes i radarer, i landingssystemer for fly og innen kommunikasjon. Bølger i frekvensområdet 4 – 12GHz benyttes for eksempel i kommunikasjon via satellitter. Mikrobølger brukes også i Wi-Fi-nettverk og til mobilkommunikasjon. Videre anvendes mikrobølger ved oppvarming av mat (se mikrobølgeovn) og ved høyfrekvensoppvarming. Mikrobølger brukes også i maser, som er en mikrobølgeversjon av laser.

Mikrobølgespektroskopi er spektroskopi basert på vekselvirkning mellom mikrobølger og materie. Denne metoden brukes ved studier av atomkjerners spinn og magnetiske moment og ved studier av plasma. Metoden har også betydning ved astronomiske observasjoner (måling av hydrogens mikrobølgestråling med bølgelengde på 21 cm).

Fysiologisk virkning

Mikrobølger kan trenge gjennom huden og varme opp vevet. For mikrobølgeovner er kravet at strålingen på fem centimeters avstand ikke skal overskride 50 watt per kvadratmeter (W/m2) når ovnen står på. På arbeidsplasser der man bare befinner seg i arbeidstiden, skal gjennomsnittlig stråling over tilfeldige fem-minutters perioder ikke overstige 50 W/m2, og i boliger bør den gjennomsnittlige strålingen ikke overstige 10 W/m2.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg