Mikrobølgeovn, elektrisk ovn som utnytter varmeutvikling ved absorpsjon av mikrobølger.

Det finnes to typer ovner. Høyfrekvens-induksjonsovner brukes til varmebehandling av elektrisk ledende materialer. Varmen oppstår pga. virvelstrøm, og er lokalisert til et tynt overflatesjikt av materialet. Den andre ovnstypen utnytter den varmen som oppstår pga. dielektriske tap i elektrisk isolerende materialer. Dette gir en jevn oppvarming av hele materialet. Se høyfrekvensoppvarming.

Dielektrisk oppvarming benyttes også for oppvarming av matretter. Maten bestråles med mikrobølger (2450 MHz). Elementet som produserer mikrobølgene er en magnetron. Varmen oppstår ved at mikrobølgene øker molekylenes bevegelse i fett og væske i matvarene. Bølgene trenger kun noen cm inn i matvarene, og fra de varme delene ledes varmen videre inn i maten.

Oppvarmingstiden i en mikrobølgeovn er omvendt proporsjonal med den effekten som tilføres og proporsjonal med mengden av mat som skal varmes opp. Sammenlignet med en vanlig komfyr bruker en mikrobølgeovn kun 20–30 % av effekten for å varme opp en gitt mengde mat.

Faren ved mikrobølgeovner medisinsk sett har vært diskutert, men det er ikke registrert skader som kan tilskrives strålingen (f.eks. genetiske skader, sterilitet). Ved bevisst å kutte de kretser som slår av mikrobølgene når døren åpnes, kan man brenne seg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.