Høyfrekvensoppvarming, oppvarming ved hjelp av hurtig varierende elektrisk strøm eller hurtig varierende elektriske felter.

En vekselstrøm utvikler varme både i den ledningen hvor strømmen flyter og i elektrisk ledende legemer i strømmens nærhet. De magnetiske vekselfeltene som er knyttet til strømmen, induserer vekselstrømmer i ledende legemer og bidrar til å oppvarme dem. Slike strømmer kalles også virvelstrømmer.

Ved industrielle induksjonsovner nyttes denne oppvarmingseffekten til å smelte metaller. Man anbringer metallet i en digel inne i en spole som det flyter en høyfrekvent strøm i. Virvelstrømmene i metallet vil kunne bringe det til smeltepunktet og videre oppover. Høyfrekvensoppvarming kan også nyttes til overflateherding av ståldeler. Dette gir stor slitestyrke uten at kjernens seighet reduseres. Ved slik anvendelse av høyfrekvensoppvarming nyttes forholdsvis høye frekvenser, over 20 000 Hz, fordi feltene da er knyttet til legemenes overflate (skinneffekt).

Høyfrekvensoppvarming kan også baseres på hurtig varierende elektriske felter, og kan da nyttes til oppvarming av ikke-ledende stoffer. Ved denne formen for høyfrekvensoppvarming, dielektrisk oppvarming, benytter man frekvenser fra 2 til 100 MHz. Oppvarmingen skjer ved at materialet plasseres mellom to elektroder som kobles til høyfrekvenskilden. De elektriske feltene får materialets molekyler til å svinge i takt, og den friksjon de møter bidrar til å varme opp materialet.

Dielektrisk oppvarming nyttes i medisinen som kortbølgediatermi. Andre anvendelser er innen plastindustrien, hvor materialer ved høyfrekvensoppvarming kan «syes» og «sveises». Se høyfrekvenssveising. Ellers nyttes høyfrekvensoppvarming i industrien over et bredt spektrum til tørking, vulkanisering osv. Fordelen ved høyfrekvensoppvarming er bl.a. at materialet oppvarmes jevnt over hele volumet. Høyfrekvensoppvarming benyttes matlaging, se mikrobølgeovn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.