Magnetisk moment er et mål for et legemes magnetisme eller det magnetfeltet en strømførende leder omgir seg med.

Faktaboks

Uttale
magnˈetisk moment
Også kjent som

elektromagnetisk moment

Opprinnelig ble magnetisk moment brukt som betegnelse på produktet av en magnets polstyrke og avstanden mellom polene (magnetisk dipolmoment). Siden det hittil ikke har vært mulig å påvise enkle magnetiske poler, og all magnetisme synes å kunne føres tilbake til elektriske ladninger i bevegelse, defineres det magnetiske moment som forholdet mellom mekanisk dreiemoment på grunn av et magnetfelt og størrelsen av flukstettheten i magnetfeltet, eller for en plan strømsløyfe som produktet av strømmen i sløyfen og arealet som strømsløyfen omslutter.

Atomers og atomkjerners magnetiske moment kan delvis forklares ut fra elektronenes og protonenes bevegelse, men man må dessuten anta at elektronene og protonene har sitt eget magnetiske moment på samme måte som de har en egenrotasjon, et spinn. Magnetisk moment regnes som en karakteristisk, fundamental egenskap ved de fleste elementærpartikler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg