Sokrates. Byste i Museo Capitolino, Roma

Anon. Begrenset gjenbruk

Metode er en planmessig fremgangsmåte, især i vitenskap og filosofi, gjerne grunnet på regler og prinsipper.

Det er mulig at allerede Sokrates skilte mellom to metoder som er avgjørende forskjellige, den analytiske som forsøker å forstå ved å analysere og den syntetiske som er konstruktiv, sammenføyende.

Dette er en tidlig versjon av det viktige skillet mellom induktiv og deduktiv metode. Den første går fra de enkelte fakta til allmenne prinsipper eller lover. Fordelen er at lovene får virkelighetskontakt eller empirisk innhold, men er alltid usikre.

Deduktiv metode trekker logisk nødvendige slutninger fra allmenne til mindre allmenne – singulære eller partikulære – utsagn. Fordelen er at de alltid blir sikre og sanne, men deres relevans for virkeligheten er tvilsom.

I den 2500 år gamle debatten om vitenskapelig og filosofisk metode har dette skillet spilt en stor rolle, blant annet fordi det gir opphav til to ulike vitenskapsidealer. Induktiv metode er knyttet til de empiriske naturvitenskaper, deduktiv metode til logikk, matematikk og filosofi.

Mange har forsøkt å oppstille metodiske krav som gjelder for alle vitenskaper, for eksempel Ramon Llull, Francis Bacon, Leibniz og Kant. For Aristoteles var legekunsten det metodiske forbilde, hos Descartes hadde matematikken denne stilling, og i moderne tid er det særlig de eksperimentelle naturvitenskaper som har påvirket andre fags metodiske idealer.

I dag er man mindre tilbøyelig enn før til å snakke om én vitenskapelig metode. For eksempel fysikk, astronomi, kjemi, historie, rettsvitenskap og lingvistikk er metodisk sett så forskjellige at det eneste fellesskap man kan finne, synes å måtte bestå i visse allmenne idealer av metodologisk art:

  • vitenskapelige påstander bør være offentlige og intersubjektivt prøvbare. Det vil si at en annen forsker i teorien skal kunne utføre forskningen og oppnå det samme resultatet.
  • så enkle, men samtidig så systematiske og fullstendige som mulig, og
  • ha så høy grad av holdbarhet, det vil si sannhet eller sannsynlighet, som mulig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.