Ramón Llull, misjonær, filosof og dikter fra Palma de Mallorca. Han var den første som utviklet en misjonsteori. En forutsetning for å drive misjon er kjennskap til språk, og med dette for øye stiftet han 1276 en høyskole for orientalske studier. I mer enn 30 år reiste han omkring, dels for å tale misjonens sak, dels for å virke blant muslimene og jødene. Ifølge et sagn led han martyrdøden i Algerie.

Llull utviklet en metode som på rasjonelt og uimotsigelig vis skulle overbevise motstanderne om kristendommens sannheter. Denne metoden («den lulliske kunst») var emne for hans forelesninger ved flere universiteter i Europa og for de filosofiske verkene Arbre de sciencia (1296) og Ars magna generalis ultima (1305–08). De bygger på en idé om en generell og rent mekanisk fremgangsmåte for å utlede (alle) sannheter fra et lite antall grunnsetninger og begreper, innskrevet på dreiende, konsentriske sirkler som gjorde det mulig å fremstille alle kombinasjoner. Systemet dannet skole etter hans død og øvde innflytelse helt frem til 1600-tallet. Bl.a. inspirerte det G. W. Leibniz i hans søken etter en «ars combinatoria».

Storparten av Llulls produksjon var opprinnelig skrevet på katalansk. Skrifter som er bevart på hans morsmål har medvirket på avgjørende måte til å gjøre katalansk til et litterært språk. Libre de contemplació en Deu (1272) er det første filosofiske skrift på et romansk folkemål. Libre d'amich e ama er, ved siden av L'arbre de filosofia d'amor (1298), en av den mystiske litteraturs perler. Den utopiske romanen Libre de Evast e de Aloma e de Blanquerna son fill (1283–86) er den første roman skrevet på et romansk språk. Blant hans verker skrevet i bunden form bør nevnes det elegiske diktet Desconhort (1295 eller 1305). I moderne tid er studiet av Llull gjenopptatt, og flere av hans skrifter er blitt oversatt, fremfor alt til engelsk. Et utvalg til norsk ved L. Sletsjøe utkom 1975.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.