Ramón Llull

Faktaboks

Ramón Llull
Raymundus Lullus, Lullius eller Lull
Uttale
ljulj
Født
1235
Død
1316
omtrentlig fødselsår

Ramón Llull var en misjonær, filosof og forfatter fra Palma de Mallorca, kjent for å være den første som utviklet en misjonsteori. Han så det som en forutsetning for å drive misjon at misjonærene hadde kunnskap i språk og utviklet en metode som skulle overbevise om kristendommens sannheter. Llull startet en utdanning i orientalske studier i 1276 og var aktiv som misjonær blant jøder og muslimer i mer enn 30 år.

Et sagn forteller at han led martyrdøden i Algerie. Llull ble helligkåret av den katolske kirke i 1858.

Den lulliske kunst

Llull utviklet en metode som på rasjonelt og uimotsigelig vis skulle overbevise motstanderne om kristendommens sannheter. Denne metoden ble kalt «den lulliske kunst» og var emne for hans forelesninger ved flere universiteter i Europa og for de filosofiske verkene Arbre de sciencia (1296) og Ars magna generalis ultima (1305–1308). De bygger på en idé om en generell og rent mekanisk fremgangsmåte for å utlede (alle) sannheter fra et lite antall grunnsetninger og begreper, innskrevet på dreiende, konsentriske sirkler som gjorde det mulig å fremstille alle kombinasjoner. Systemet dannet skole etter hans død og øvde innflytelse helt frem til 1600-tallet. Blant annet inspirerte det den tyske filosofen og matematikeren Gottfred Wilhelm Leibniz (1646 – 1716) i hans verk «De arte combinatoria» fra 1666.

Islamsk sufisme

Llull var inspirert av islamsk sufisme og levde i en tid da det var mye kontakt mellom jødisk, islamske og kristne befolkningsgrupper. Et av mystisismens hovedverk er hans L'arbre de filosofia d'amor som utkom i 1298.

Litterære arbeider

De fleste av de 265 skrifter vi med sikkerhet vet Llull skrev, var på katalansk. Hans bruk var avgjørende for at katalansk ble et litterært språk. Han skrev både dikt, romaner og vitenskapelige verk. En rekke av verkene er oversatt til andre språk og mange utgis stadig på nytt. Et utvalg av hans arbeider ble utgitt på norsk i 1975.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Leibniz, Gottfred Wilhelm (1666). Det Arte combantoria
  • Llull, Ramón (1305- 1308). Ars magna generalis
  • Llull, Ramón (1298).L'arbre de filosofia d'amor
  • Llull, Ramón (1296). Arbre de sciencia
  • Llull, Ramón (1283-1286). Libre de Evast e de Aloma e de Blanquerna son fill
  • Llull, Ramón (1272). Libre de contemplació en Deu
  • Slettsjøe, Leif (1975). Ramon Lull humanisten fra middelalderens Mallorca. Oslo: Cappelen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg