neger

Artikkelstart

Neger er en betegnelse som har blitt brukt om den meget uensartede befolkningen med svart eller svartbrun hudfarge. I dag foretrekkes ord som svart, afrikaner eller (i USA) afro-amerikaner (afrikansk-amerikaner) fremfor neger, som oppfattes som en rasistisk og nedsettende betegnelse.

Faktaboks

Etymologi

via tysk Neger, fra fransk nègre, fra spansk eller portugisisk negro, grunnbetydning 'svart', til latin niger (adjektiv) 'svart'

Også kjent som

negro

flertall negre

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Bjørn Wichstrøm

Når ble ordet "neger" ansett som rasistisk og av hvem ? Tidligere har dette vært et nøytralt ord som betegnet mennesker i Afrika med mørk/sort hud, fremtredende kjeveparti, tykke lepper og sort, kruset hår. Det blir temmelig upresist å erstatte ordet med bare "sort" eller "svart". Er det tyske ordet "Neger" også erstattet med noe ? Hva med det engelske "negro" ? Bjørn Wichstrøm.

svarte Jon Schackt

Det er vel først og fremst i den engelsktalende verden at ordet "negro" har blitt umulig å bruke, fordi det oppfattes som nedverdigende. Dette smitter over på bruken av det norske "neger", selv om det fortsatt er en del som mener at dette ordet har en nøytral status.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg