Neger er en betegnelse som har blitt brukt om mennesker med svært mørk eller svart hudfarge. I dag foretrekkes ord som svart eller afrikaner framfor neger som kan oppfattes som rasistisk og nedsettende.

Faktaboks

Etymologi

via tysk Neger, fra fransk nègre, fra spansk eller portugisisk negro, grunnbetydning 'svart', til latin niger (adjektiv) 'svart'

Også kjent som

negro, flertall negre

Betegnelsen skriver seg fra det latinske ordet for svart (niger). Det var spanjolene som på 1500-tallet begynte å betegne mennesker med det tilsvarende spanske ordet (negro). Derfra spredte betegnelsen seg til de fleste europeiske språk, inklusive engelsk (negro) og norsk (neger). Den har først og fremst blitt brukt om afrikanere fra områdene sør for Sahara, men i avledete former også om særlig mørkhudete folkegrupper i andre deler av verden som for eksempel Sør-Asia («negritoer») og Australia («australnegre»; i dag kalt aboriginere).

Den rasistiske oppfatningen av betegnelsen synes å ha sitt utspring i USA der bruken av den var nært knyttet til nedverdigende holdninger med røtter tilbake til slaveriet. Blant annet har bruken av ordet i mange etablerte og negativt ladete sammensatte uttrykk virket belastende. Mange slike uttrykk har også vært brukt i norsk språk, for eksempel «negerarbeid» og «negermusikk». I USA var betegnelsen neger vanlig i bruk inntil 1960-tallet, da man under innflytelse fra borgerrettighetsbevegelsen og den påfølgende politiske bevisstgjøring omkring rasespørsmål gikk over til å bruke betegnelsen svart (Black Power, osv.). I dag foretrekkes vanligvis betegnelsene afro-amerikaner eller afrikansk-amerikaner.

Til tross for betegnelsens latinske opphav ble mørkhudete afrikanere betegnet med andre ord i oldtida. Romerne kalte svarte/mørkhudete afrikanere generelt for «etiopere» (aæthiops). På norrønt (gammelnorsk) ble de betegnet som blåmenn (blámadr).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Bjørn Wichstrøm

Når ble ordet "neger" ansett som rasistisk og av hvem ? Tidligere har dette vært et nøytralt ord som betegnet mennesker i Afrika med mørk/sort hud, fremtredende kjeveparti, tykke lepper og sort, kruset hår. Det blir temmelig upresist å erstatte ordet med bare "sort" eller "svart". Er det tyske ordet "Neger" også erstattet med noe ? Hva med det engelske "negro" ? Bjørn Wichstrøm.

svarte Jon Schackt

Det er vel først og fremst i den engelsktalende verden at ordet "negro" har blitt umulig å bruke, fordi det oppfattes som nedverdigende. Dette smitter over på bruken av det norske "neger", selv om det fortsatt er en del som mener at dette ordet har en nøytral status.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg