mandrill

Mandrillhann med det karakteristiske fargerike ansiktet.
Av /Shutterstock.
Mandrillhunnen ligner hannen, men uten de sterke fargene. Den er også betraktelig mindre.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Mandrill er en primatart i dyreapefamilien. Det er store aper som lever i skogsområder i Vest-Afrika. Hannen er den mest fargerike av alle pattedyr.

Faktaboks

Uttale
mandrˈill
Vitenskapelig navn
Mandrillus sphinx
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)

Beskrivelse

Mandrillhannen er fargerik også på bakparten. Arten er vanskelig å observere i naturen og dette individet er fotografert i en dyrehage.
.
Lisens: CC BY SA 2.0

Mandrillen er en stor ape med kroppslengde på opptil 80 centimeter. Vekten er gjennomsnittlig 11 kilo for hunner og 25 kilo for hanner. De største hannene kan veie over 50 kilo. Arten har kraftig kropp og stort hode. Halen er kort (cirka sju centimeter) og står rett opp. Mandrillen beveger seg på fire ben på bakken, men er også en god klatrer. Den er nært beslektet med arten drill.

Flerfarget hud og pels

Det mest iøynefallende ved mandriller er de sterke fargene på huden i hannens ansikt. Den er knallrød langs neseryggen, mens det furete partiet på hver side av snuten har en nesten lysende blå farge. Hunnens ansikt har lignende form, men uten de kraftige fargene. Det samme gjelder unge dyr. Pelsen rundt hodet er gulaktig, og hannen har gult skjegg under haken. På kroppen er mandrillens pels spraglet brun til olivenbrun på oversiden og lysere på undersiden. Huden på seteputene er blå, fiolett og rød hos hannene. Det er også kjønnsorganene. Hannens hjørnetenner kan bli opptil 6,5 centimeter lange.

Levevis

Mandrillen lever i områder med regnskog. De er altetende og spiser frø, frukter, sopp, røtter, insekter, fisk, bløtdyr og små amfibier, krypdyr og pattedyr. De leter etter mat på bakken og de nedre delene av trestammer. Nettene tilbringes i trær for beskyttelse mot rovdyr.

Sosial struktur og formering

Mandrillen er alteter, og de store hjørnetennene brukes mest i konkurranse.
Av /Shutterstock.

Mandrillenes sosiale liv er svært vanskelig å studere siden de stort sett oppholder seg i tett skog. Det er blitt observert flokker med bare hunner og med begge kjønn. Antallet dyr har variert fra grupper på om lag 10 til horder med opptil 1000 individer (bestående av flere flokker). Det er antatt at voksne hanner hovedsakelig holder seg for seg selv utenom paringstiden. Reproduksjon skjer i gjennomsnitt hvert annet år, og hunnen får da én unge.

Allsidig kommunikasjon

Mandriller lager mye lyd som gjør at flokken klarer å holde sammen når den beveger seg i det uoversiktlige habitatet. De kommuniserer også ved lukt, visuelle signaler (som blikk, kroppsspråk og skifte av hudfarge på baken) og berøring. Utveksling av pelsstell er viktig sosialt. Aggresjon kan uttrykkes ved å slå hardt i bakken. Når hunnene er fruktbare, rivaliserer hannene blant annet ved å flekke tenner (størst er best) og å true hverandre. De markerer også omgivelsene med et sterktluktende sekret fra kjertler på brystet.

Utbredelse

Utbredelse av mandrill (Mandrillus sphinx). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av mandrill

Mandrillen finnes i et belte av skog innenfor kysten av det vestlige Afrika som dekker deler av Ekvatorial-Guinea, Gabon, Kamerun og Kongo.

Status og trusler

Mandrillen er regnet som sårbar av den internasjonale naturvernunionen (IUCN) og bestanden er sterkt synkende. Antall gjenværende mandriller er ukjent.

Mennesket er mandrillens viktigste fiende. Den største trusselen er at de jaktes for kjøtt som selges som «bushmeat». I tillegg fører hogst til tap av leveområder (habitatreduksjon). Mandrillenes vanligste naturlige predatorer er leoparder og pytonslanger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Redmond, Ian (2011). The Primate Family Tree: The Amazing Diversity of Our Closest Relatives. Firefly Books.

Faktaboks

mandrill
Mandrillus sphinx
GBIF-ID
5219556

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg