Urinsekter er en tidligere underklasse av insekter som omfattet fire ordener: proturer, tohaler, spretthaler og børstehaler. I nyere systematikk regnes imidlertid de tre første ordenene med til entognatene i stedet for til insektene. Navnet «urinsekter» brukes i dag også om ordenen Protura innen entognater.

Faktaboks

Også kjent som
vingeløse insekter

Beskrivelse

Urinsektene er 0,5–40 mm lange, har bitende eller stikkende munndeler, tre par velutviklede ben og mangler vinger. Bakkroppen, med 6–12 ledd, har på buksiden reduserte eller omdannede lemmevedheng. Urinsektene er primitive, og utviklingen er direkte, og selv voksne, kjønnsmodne urinsekter kan skifte hud. Urinsekter finnes i alle verdensdeler, ca. 2900 arter er kjent, herav vel 300 i Norge. De lever under bark og løv, i gjødsel, fuktig jord og blomster. Mange eter pollen, noen er skadedyr for landbruket og i hus.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

urinsekter
Tidligere vitenskapelig navn

Apterygota

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg