lappmarihånd

Et uvanlig stort eksemplar av lappmarihånd med flere blomster enn vanlig. Tågdalen, Møre og Romsdal
Meget stor lappmarihånd
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Lappmarihånd er en orkidé som er sjelden til ganske vanlig i åstrakter fra nordlige Østlandet til Finnmark. Denne arten blomstrer fra forsommer til midtsommer.

Faktaboks

Også kjent som

Dactylorhiza majalis ssp. lapponica

Tidligere Dactylorhiza lapponica

lappmarihand

Beskrivelse

Plantene blir som regel mellom 15 og 30 centimeter høye og har vanligvis ett til tre mørkegrønne blader som er breiest nedfor midten. Bladene er en til to centimeter breie og har mørke flekker på oversida.

Blomsterstanden har som regel ganske få rødfiolette blomster som har en underleppe med tre lapper der den midterste er lang. Blomstens leppe har tegninger i form av streker og flekker i mørkere purpurfarge.

De fem andre blomsterbladene er arrangert som hos andre marihåndarter: tre av dem som en hjelm over reproduksjonsstrukturene og åpninga til sporen og de to siste pekende skrått oppover og bakover.

Lappmarihånd, som andre marihåndarter, mangler nektar. Fruktene hos arten er en kapsel med ørsmå frø.

Utbredelse

Lappmarihånd finnes på fastmatter i rikmyr, kildedrag og bekkekanter med kalkrik grunn. Arten forekommer spredt, men kan være lokalt vanlig.

Den finnes i åstrakter og litt opp mot fjellet fra nordlige Østlandet over til Møre og Romsdal, og videre nordover til Alta i Finnmark. Verdensutbredelse er Skandinavia, Alpene og Skottland.

Reproduksjon

Lappmarihånd med blomsterstand av vanlig størrelse. Tågdalen, Møre og Romsdal.

Lappmarihånd av normal størrelse
Lisens: CC BY SA 3.0

Lappmarihånd har ikke nektar som belønning til pollinerende insekter, og er avhengig av såkalt «narrepollinering», som betyr at plantene ser ut som de skulle ha belønning, men siden de ikke har noen belønning narres insektene. Forhåpentligvis bidrar de til pollinering før de lærer å unngå den narrende arten.

Lappmarihånd besøkes mye av humlearbeidere av ulike arter som for eksempel åkerhumle og lys jordhumle. At besøkerne er arbeidere kan være en delårsak til at narresystemet kan opprettholdes fordi det stadig klekkes nye arbeidere som er uerfarne plantebesøkere.

I tillegg vokser arten ofte sammen med planter som myrklegg og svarttopp og det kan være at humler som søker etter slike nektarholdige arter av og til tar feil og besøker de nektarløse lappmarihåndplantene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg