smalmarihånd

Smalmarihånd fra Belgia.
Smalmarihånd_Belgia
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Dactylorhiza traunsteineri, smalmarihånd. Foto fra: Loista Russpark, Gotland, Sverige

Dactylorhiza traunsteineri, smalmarihånd. Foto fra: Gotland, Marsängen

Smalmarihånd er en orkidé som finnes noen steder i Sørøst-Norge, men utbredelsen er dårlig kjent. Smalmarihånd er vurdert til kategorien sårbar (VU) i Artsdatabankens rødliste.

Faktaboks

etymologi:

sphagnicola, som vokser med torvmoser (Sphagnum)

også kjent som:

Dactylorhiza majalis ssp. sphagnicola

Tidligere: Dactylorhiza traunsteineri

Beskrivelse

Smalmarihånd blir fra 20 til 40 centimeter høy og stengelen er ganske tynn og hul. Plantene har to-tre uflekka blader på stengelen. Blomsteraksene har grønne eller noe brunlige støtteblad. Blomstene er ganske store og purpurrøde med mørke tegninger på den inntil en centimeter lange leppa. Leppa har tre fliker og midtfliken er noe lenger enn sideflikene. De sidestående blomsterbladene står hos skrått oppover.

Utbredelse

Smalmarihånd vokser på myrer, både fattige og rike, i skogsstrøk i lavlandet. Artens utbredelse er ikke sikkert kjent på grunn av usikkerhet rundt hvordan arten skal avgrenses, men smalmarihånd er kjent på Østlandet og Sørlandet fra Rendalen, Ringsaker og Nordre Land sørøver til Søgne. Flere rapporterte funn fra Vestlandet, Trøndelag og nordover er trolig engmarihånd.

Reproduksjon

Som andre marihåndarter har ikke smalmarihånd nektar eller annen belønning for pollinatorer og pollinering forutsetter at besøkerne narres; plantene har tydelige signaler om belønning, men har ingen. Narrepollineringssystemer er som regel avhengig av uvante pollinatorer. Hvilke insekter som pollinerer smalmarihånd er ikke undersøkt, men undersøkelser av flere andre marihåndarter har vist at de i hovedsak besøkes humler og solitære bier.

Systematikk

Smalmarihånd er en systematisk problematisk art i Norge. Dette taksonet har vært oppfattet som Dactylorhiza traunsteineri som er en mellomeuropeisk art man nylig har funnet ut at ikke finnes i Norden. Nåværende systematisk oppfatning av smalmarihånd er at dette er en underart i kongsmarihånd-gruppa, Dactylorhiza majalis. De andre taksaene i denne gruppa i Norge er lappmarihånd og purpurmarihånd .

Eksterne lenker

Artsdatabankens rødliste: smalmarihånd

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg