purpurmarihånd

Blomsterstand av purpurmarihånd. Ervik, Stadlandet.
Purpurmarihånd, blomsterstand.
Lisens: CC BY SA 3.0

Purpurmarihånd er en orkidé som finnes på noen ganske få lokaliteter nær sjøen fra Rogaland til Sunnmøre. Purpurmarihånd er vurdert til sterkt trua i Artsdatabankens rødliste og arten er freda i Norge. Blomstringstid for arten er forsommer.

Faktaboks

uttale:
pˈurpurmarihånd
også kjent som:
Dactylorhiza majalis spp. purpurella
Tidligere Dactylorhiza purpurella
purpurmarihand
Tidligere kalt strandmarihånd/-hand.

Purpurmarihånd har vært oppfatta som en egen art, men inkluderes nå sammen med blant annet lappmarihånd og smalmarihånd som underarter av D. majalis.

Beskrivelse

Plantene blir mellom 10 og 30 centimeter høye og har ganske tjukk stengel som er hul. Bladene er tjukke og ganske breie, men smalner i en tydelig spiss. Bladene mangler flekker eller har noen små, mørke prikker mot spissen.

Blomsteraksene har mange blomster og de sitter tett. Blomstene er ganske store og har rombeforma leppa som er grunt delt i tre like store deler. Fargen på blomstene er rødfiolett med mørke flekker og striper på leppa. Som hos andre marihåndarter er tre av blomsterbladene samla som en hjelm over reproduktive strukturer og åpning til spore. De to siste blomsterbladene er retta oppover og bakover.

Utbredelse

Purpurmarihånd finnes på strandenger og fuktig eng på baserik grunn i kort avstand fra sjøen. Denne arten har en vestlig utbredelse og er kjent fra noen titalls steder fra Hå i Rogaland til Haram på Sunnmøre med flest funn i Hå, Bømlo og Stad-området. Verdensutbredelsen er nordvestlige Europa.

Reproduksjon

På linje med andre marihåndarter har ikke purpurmarihånd nektar eller annen belønning for pollinatorer og har som disse et pollineringssystem som er basert på å narre besøkerne; plantene gir tydelige signaler om belønning, men har altså intet å gi. Slike narrepollineringssystemer er som regel avhengig av uvante pollinatorer som lar seg lure. Lite er konkret kjent om hvilke insekter som besøker purpurmarihånd, men det er trolig samme insektgrupper som besøker andre marihåndarter: humler og solitære bier.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg