Valkyrjen var Norges først torpedobåtjager
/Norsk Maritimt Museum.

Jager er en type krigsskip som først ble bygget på begynnelsen av 1900-tallet for beskyttelse mot datidens torpedobåter. I vår tid gir ikke betegnelsen jager noe entydig bilde av en skipstype, men den er likevel fremdeles i bruk.

Historie

Jageren Lincoln av Town-klassen var brukt av den norske marinen under andre verdenskrig fra 1942 til 1944
Foto: Marinemuseet, Horten.

De opprinnelige torpedobåtene fra slutten av 1870-årene var på rundt 27 tonn og hadde en fart på 19 knop. Omkring 1900 ble det bygd torpedobåter på cirka 300 tonn og med 30 knops fart, og det ble nødvendig å bygge skip til beskyttelse mot torpedobåtene. Typen ble betegnet torpedo(båt)jager (engelsk torpedo-boat destroyer), senere bare jager eller destroyer.

Under første verdenskrig var karakteristikken for jagere: omkring 1000 tonn, 30–35 knop, tre til fire 10-centimeter kanoner og fire 53-centimeter torpedoer. Andre verdenskrigs jagere var skip på 2000–3000 tonn med over 35 knops fart. Bestykningen var opp til seks 12,7-centimeter kanoner og åtte til ti 53-centimeter torpedoer.

Etter andre verdenskrig økte jagerne i størrelse, og de fikk nye våpentyper som missiler. Betegnelsen gir nå ikke et entydig bilde av en skipstype. De fleste bygd etter 1970 er på over 4000 tonn. Blant de største er den russiske Udaloj II-klassen på 7750 tonn standard deplasement og den amerikanske Zumwalt-klassen på 15 482 tonn standard deplasement. De har missiler, helikoptre, kanoner og antimissilskyts.

Selv om jagernes størrelse har forandret seg, er deres oppgaver i hovedsak de samme: beskyttelse av flåteenheter, konvoieskorte, bekjempelse av mål i luften, under vannet og på overflaten, samt støtte ved landgangsoperasjoner. Kapasiteten er imidlertid utvidet ved at denne typen fartøyer utrustes med langtrekkende kryssermissiler som kan brukes som presisjonsvåpen mot mål på land på 1100 kilometers avstand.

Jagere i Norge

KNM Oslo
KNM "Oslo" ved kai i Oslo 1947. "Oslo" var en C-klasse jager, bygd i Skottland. Den var i tjeneste i Sjøforsvaret fram til 1965. Søsterskipene var KNM "Bergen", KNM "Trondheim" og KNM "Stavanger".
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0

I Norge fikk Sjøforsvaret sin første torpedojager i 1896 med Valkyrjen (415 tonn), fulgt i 1910 med Draug (578 tonn), som var den første i en klasse på tre torpedojagere. Disse ble fulgt av Sleipner-klassen (735 tonn), som ble tatt i bruk fra 1936.

Under andre verdenskrig fikk norske styrker i Storbritannia overta fem jagere av den amerikanske Town-klassen (1060 tonn) mellom 1941 og 1944, tre britiske Hunt-klasse jagere (1015 tonn standard deplasement) fra 1942, og to S-klasse jagere (1710 tonn standard deplasement) fra 1943.

Etter andre verdenskrig fikk Sjøforsvaret ytterligere to Hunt-klasse jagere og fire britiske C-klasse jagere (1710 tonn standard deplasement). Sleipner-klassen og Hunt-klassen ble reklassifisert som fregatter, Sleipner-klassen fra slutten av 1940-tallet, og Hunt-klassen fra 1955. Etter at de siste jagerne i C-klassen ble tatt ut av bruk i 1967, har ikke Sjøforsvaret hatt jagere.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

jager

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Her hadde en faktaboks med navnet på skipstypen på engelsk, tysk, fransk (og muligens òg italiensk, spansk, gresk og russisk) vært nyttig. Så vidt jeg vet er jager det som kalles destroyer på engelsk.

svarte Yngve Jarslett

Hei, og takk for innspill!

Destroyer hadde kanskje vært aktuelt, jeg skal se på det, men vi tar ikke med andre språk med mindre det er relevant for det norske ordet

Mvh, Yngve

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg