Statsraad Lehmkuhl
Statsraad Lehmkuhl er et norsk skoleskip. Det har Bergen som hjemmehavn og er fremdeles i aktiv bruk. Skipet er en tremastet stålbark og ble sjøsatt i Bremerhaven, Tyskland i 1914.
Seilskipet Christian Radich
Christian Radich under Tall Ships Race.
SS Sørlandet
Sørlandet er Norges og verdens eldste fullrigger i drift. Hun seiler blant annet ofte på tokt i Nordsjøen, her fra Bressaysundet i 2014.
Av .

Skoleskip er skip som brukes til den første utdannelsen av sjøfolk.

Faktaboks

Også kjent som

kadettskip

Skoleskip deles gjerne i to kategorier: Fullt operative fartøy, og eldre fartøy som ligger fast til kai uten å reise på tokt.

Spesielt blant ulike staters militære sjøstyrker har det vært tradisjon for å drifte minst ett skoleskip. For nye sjøfolk og kadetter er en slik praktisk tilnærming til faget viktig for utdannelsen. Skoleskip brukes også i andre fagdisipliner, for eksempel mariningeniører, biologer og oseanografer.

Norske skoleskip

Norge hadde lenge tre seilende skoleskip, i Oslo fullriggeren Christian Radich, i Kristiansand fullriggeren Sørlandet og i Bergen barken Statsraad Lehmkuhl. Det er disse seilskipene som vanligvis forbindes med skoleskip i Norge, og de beholdt lenge sin popularitet selv om antall nordmenn som utdannet seg til sjøfolk gikk tilbake etter andre verdenskrig. Fra siste del av 1990-tallet opphørte denne tradisjonelle skoleskipsordningen da Christian Radich fulgte de to andre over i chartervirksomhet. Statsraad Lehmkuhl startet opp igjen med kadetter fra Sjøforsvaret i 2002, og seiler den tradisjonelle atlanterhavsruten.

Det er stadig skoleskip som driver maritim utdanning, og i Norge er det to skip som lar elever komme med for å ta videregående opplæring i maritime fag. Skoleskipet Gann har utdannet sjøfolk siden 1950-tallet, og dagens skip, MS Gann, er det sjette i rekken. Det andre skoleskipet er MS Sjøkurs. I tillegg til teoretisk undervisning seiler begge skipene på tokt både langs norskekysten og internasjonalt, slik at elevene gjennom praktisk erfaring kan lære hva sjømannsyrket er.

Internasjonalt

Et stort antall kyststater, som for eksempel Japan, USA, Spania, Russland og Storbritannia drifter skoleskip. Dette er både klassiske seilskuter, eldre linjeskip og nyere fartøy. Blant disse finnes den danske skuten Danmark, russiske Sedov og amerikanske USCG Eagle. Av motorskip finnes amerikanske TS Golden Bear, japanske JDS Kashima, og indiske INS Tir.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

skoleskip

Kommentarer (2)

skrev Lars Erik Mellqvist

Oppslagsord "skoleskip" oppgir lenker for 2 av 3 av dem. Her er forslag til lenker også for Christian Radich:www.radich.nohttp://my.yb.tl/christianradich/

skrev Andreas Osnes

Hei, en rekke av disse artiklene er under oppdatering. Vi fjerner i stor grad eksterne lenker, men linker videre til relevante artikler.
– Andreas

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg