Clinopodium vulgare

Clinopodium vulgare, kransmynte. Foto fra: Allindelille Fredskov, Danmark

Clinopodium vulgare

Clinopodium vulgare, kransmynte. Foto fra: Assens, Jylland, Danmark

Kransmynte er en flerårig urt i leppeblomstfamilien, som blir 20–60 centimeter høy, Bladene er hårete, ovale og sagtannete. De kan bli fire til seks centimeter lange. Kransmynte har røde blomster som sitter tett sammen i atskilte kranser.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Clinopodium vulgare
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Kransmynte er alminnelig på tørre bakker og i kratt i Sør-Norge, mot nord til Nordland, og opp til 920 meter over havet i Buskerud. Kransmynte hører hjemme i tempererte områder i Europa, Nord-Afrika, Nord-Amerika og store deler av Asia.

Bruk

Bladene kan anvendes på samme måte som oregano, mynte, og timian, og er velegnet sammen med sopp, grønnsaker, vilt, kjøtt, på pizza og i salater.

Historie

Kransmynte vokser over hele den nordlige halvkule. Planten har blitt brukt til tekstilfarging og gir en gulbrun farge. I tillegg er den regnet som en god biplante, da blomstene innholder mye nektar.

Innen folkemedisinen har uttrekk av urten blitt brukt mot blant annet dår- lig fordøyelse og depresjon. Det folkelige tyske plantenavnet «Wohlgemut» betyr godt humør. Urten skulles blandes i hvitvin og gjøre en glad.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kransmynte
Clinopodium vulgare
Tidligere vitenskapelig navn
Calamintha clinopodium Benth., Calamintha vulgaris (L.) Halácsy, Satureja vulgaris (L.) Fritsch
Artsdatabanken-ID
102280
GBIF-ID
2926945

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg