Påvisning av eller redegjørelse for at et bestemt utsagn om et bestemt forhold er riktig (sant). Som regel avledes utsagnet som skal bevises, fra ett eller flere andre utsagn, premissene, som i et gitt bevisforsøk må godtas som sanne.

Et bevis er et deduktivt bevis hvis utsagnet som skal bevises kan påvises å være en logisk konsekvens av premissene. Dette er en type direkte bevis. Et bevis er indirekte dersom riktigheten fremgår ved at man benekter utsagnet som skal bevises, og derved utleder absurde (motsetningsfulle) konsekvenser, såkalt reductio ad absurdum-bevis. Slike beviser er de eneste som er mulige for de mest fundamentale prinsipper (f.eks. motsigelsesprinsippet), men de brukes ofte ellers også.

Induktivt kalles et bevis når riktigheten av et allment utsagn, et prinsipp eller en regel, antas påvist på grunnlag av en rekke enkelttilfeller; f.eks. kan riktigheten av «Alle mennesker er dødelige» søkes bevist ved at man påpeker at alle mennesker over en viss alder er døde. Induktive beviser anerkjennes ikke i logikken som beviser i streng forstand.

Et deduktivt bevis er bindende eller gyldig hvis premissene er sanne og avledningen av konklusjonen (det som skal bevises) er logisk korrekt. Sirkelbevis kalles det når det som skal bevises, allerede er forutsatt i bevisets premisser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.