Sions vises protokoller, 1912
Tittelbladet til den russiske utgaven av Sions vises protokoller, 1912. På forsida står det blant annet «Antikrists merke», «lovløshet» og «stort mysterium».

Sions vises protokoller, også kalt Protokollene, er et kjent antisemittisk verk, som ble avslørt som fabrikkert (falskt) i 1921. Dokumentet utgir seg for å være en samling protokoller fra et hemmelig møte mellom ledende jøder og frimurere, som skal ha funnet sted samtidig med den første sionistkongress i Basel i 1897. Her skal jødiske ledere ha lagt planer om å gripe makten i verden og ødelegge all kristen kultur.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk The Protocols of the Elders of Zion

russisk Protokoly Sionskikh Mudretsov

tysk Die Protokolle der Weisen von Zion

Opprinnelse og utgivelser

The Jewish Peril – Protocols of the Learned Elders of Zion
Britisk utgave fra 1920.

Den første utgivelsen kom på russisk i 1903, og i årene etter den første verdenskrig ble den oversatt til 20 forskjellige språk, til tross for at det allerede i 1921 ble bevist at det dreide seg om en ren fabrikasjon. Store deler av boken er et plagiat av en fransk bok fra 1864 som handler om Machiavelli. Det er usikkert hvem som opprinnelig fabrikkerte protokollene. I tidligere forskning ble det gjerne hevdet at protokollene var forfattet av tsarens hemmelige politi i utlandet. Innen nyere antisemittismeforskning har det mot dette blitt hevdet at teksten ble forfattet i Russland.

På tross av diverse rettssaker, der det igjen og igjen ble bevist at det dreier seg om en fabrikasjon, ble boken svært populær, ikke minst i det nazistiske Tyskland. Boken er blitt brukt som begrunnelse for antisemittisk propaganda og forfølgelse av jøder.

I arabiske land brukes boken for å vise at jødene søker å vinne herredømme over alle araberland.

Protokollene i Norge

I Norge utkom Protokollene første gang i 1920, er senere utgitt flere ganger i forskjellige versjoner og med forskjellige titler. I Norge ble de falske beskyldningene mot jødene gjentatt i antisemittiske publikasjoner (til dels også i dagspressen) og i NS-pressen under den annen verdenskrig. Sions vises protokoller er fremdeles populær i visse kretser i Norge, og trykkes fremdeles. Dens falske påstander kan spores både i den offentlige debatt og i mer private meningsutvekslinger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bronner, Stephen Eric: A Rumor about the Jews. Antisemitism, conspiracy, and the Protocols of Zion, 2003..
  • Cohn, Norman: Warrant for genocide. The myth of the Jewish world conspiracy and the Protocols of the Elders of Zion, 1996..
  • Zu Utrup, Wolfram Meyer: Kampf gegen die "jüdische Weltverschwörung": Propaganda und Antisemitismus der Nationalsozialisten 1919 bis 1945, 2003. Finn boken.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg