Snittblomster, blomster som er skåret for å brukes i buketter, dekorasjoner eller binderier. De skal helst skjæres om morgenen, mens plantene er saftspente. De fleste bør skjæres når de er fullt utviklet, men det er også mange som bør skjæres tidligere (for eksempel de fleste rosesorter, tulipaner). I overskuddsperioder kan snittblomster kjølelagres, mange arter i opptil 5 uker.

I vanlige oppholdsrom blir snittblomster utsatt for tørr luft og høy temperatur, som fører til stor fordampning, økt åndingsintensitet og raskere visning. Vannopptaket kan hemmes ved at ledningsbanene tettes av bakterier. Vannet bør derfor skiftes jevnlig og stilkene kuttes av ca. 1 cm nederst med skarp kniv, helst mens de holdes under vann (for at luftbobler ikke skal blokkere ledningsvevet). På snittblomster med treaktige stilker kan man gjerne fjerne barken på de nederste 5 cm.

Holdbarhetsmidler for snittblomster inneholder plantenæring (sukker), syre (for eksempel eddik) og bakteriehemmende stoffer. Sammensetningen av holdbarhetsmidler kan være forskjellig for forskjellige slag av snittblomster. Tilsetning av holdbarhetsmiddel i vannet kan forlenge blomstenes levetid med opptil 50 %.

Enkelte gasser, særlig etylen, som blant annet utvikles av modnende epler og annen frukt, kan selv i små konsentrasjoner i luften nedsette holdbarheten betydelig for snittblomster.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.