Faktaboks

Dorin Recean
Uttale

dor'in retʃe'an

Født
17. mars 1974, Dondușeni (da i sovjetrepublikken Moldova)
Dorin Recean
Dorin Recean på høring i justiskomiteen i Moldovas parlament 16. februar 2023, før han får tillitsvotum i parlamentet og blir utnevnt til statsminister senere samme dag.

Dorin Recean er en moldovsk økonom og politiker som er statsminister i Moldova fra februar 2023.

Bakgrunn og utdanning

Recean er født i byen Dondușeni i den nordlige delen av Moldova og vokste opp i landsbyen Mîndîc i nabofylket, der faren var lærer i realfag og moren barneskolelærer. I Dondușeni var flertallet rumensktalende, men det var også mange der med russisk eller ukrainsk som morsmål. I Mîndîc var det nesten bare rumensktalende. I sovjettiden dominerte russisk som offisielt språk i Moldova, og Recean behersker russisk godt, i likhet med de fleste i sin generasjon.

Han er utdannet på Handelshøyskolen i Chișinău innen internasjonal økonomi og forretningsjus (1996) og tok senere (2000) en mastergrad i økonomi og ledelse fra den belgiske avdelingen av et amerikansk universitet.

Yrkesliv

Fra 1995 til 2007 var Recean universitetslektor i økonomifag ved handelshøyskolen i Chișinău. Han har også undervist ved andre høyere utdanningsinstitusjoner i hovedstaden. Fra 1995 til 2002 var han prosjektleder og programdirektør for det moldovske halvoffentlige Byrået for omstrukturering av og hjelp til bedrifter (ARIA), et prosjekt i samarbeid med Verdensbanken. I en studie utgitt av Verdensbanken i 2013 ble det omtalt som et av bankens mest vellykte prosjekter i Europa og Sentralasia-regionen, for ikke å snakke om i det fattige Moldova. Fra 2002 til 2010 hadde Recean lederstillinger i et privat telekommunikasjonsfirma. Etter en periode i politikken (2010-2015) arbeidet han fram til 2022 igjen lokalt og internasjonalt i denne bransjen med digitalisering og analyse av store datamengder som spesialfelt.

Politikk

Fra 2010 til 2012 var Dorin Recean viseminister for informasjons- og kommunikasjonsteknologi i Vlad Filats regjering. Han var da medlem av Det liberal-demokratiske partiet. Fra 2012 til 2015 var han innenriksminister i regjeringene til Vlad Filat og Iurie Leancă, den første sivile som hadde den stillingen. Han arbeidet for reformer i Innenriksdepartementet og i måten politiet arbeidet på, for slik å øke folks tillit til politiet. I februar 2022 ble han sikkerhetsrådgiver for president Maia Sandu og sekretær for det nasjonale sikkerhetsrådet.

Da Natalia Gavrilița gikk av som statsminister i februar 2023, ble Recean utpekt av presidenten som kandidat til å bli hennes etterfølger. Den 16. februar 2023 fikk han tillitsvotum av parlamentet og ble senere samme dag tatt i ed som ny statsminister. Seks av de seksten medlemmene av regjeringen er kvinner.

Dorin Recean regnes som utpreget handlekraftig. Han er en vestlig orientert politiker i et land der den sterkeste opposisjonen er betydelig mer russiskvennlig. Arbeidet som presidentens sikkerhetsrådgiver i den tiden krigen i Ukraina har pågått, er en ekstra kvalifikasjon for statsministerstillingen i tillegg til hans tidligere politiske verv og erfaringer fra næringslivet.

I sin første tale til parlamentet, der antikorrupsjonspartiet PAS har rent flertall, betonte Recean kampen mot inflasjon og høye energipriser i en situasjon der Moldova er under press på grunn av krigen i nabolandet Ukraina og ulike former for trusler fra Russland også direkte mot Moldova. Han varslet reformer for økt effektivitet og orden i regjeringsorganene og forvaltningen, som han ønsker skal ha økt nærhet til innbyggerne og næringslivet. Kampen mot den «store» korrupsjonen må følges av kraftigere tiltak også mot småkorrupsjonen i dagliglivet. I talen understreket han at økonomisk utvikling og nye arbeidsplasser er nødvendig for å klare utfordringene i helse- og sosialsektoren. Arbeidet med å oppfylle kravene fra EU til kandidatlandet Moldova, ikke minst når det gjelder rettsstatens prinsipper, vil ha prioritet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg