Aggregattilstander. De fire aggregattilstandene og overgangene mellom dem. Ved å forandre temperatur og trykk kan man få overført de fleste stoffer til alle aggregattilstander. Overgangene er reversible.

Aggregattilstander av KF/Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Aggregattilstand er en av de fire tilstander et stoff kan være i: fast, flytende, gassformig og plasma.

I den faste aggregattilstand vil både formen og volumet av stoffet være bestemt når temperaturen er konstant. Er stoffet flytende, vil volumet være bestemt, men ikke formen. For en gass og plasma er både form og volum ubestemt.  Ved å forandre temperatur og trykk kan de fleste stoffer overføres til de tre første aggregattilstandene.

I et fast stoff ligger molekylene i bestemte posisjoner og utfører bare små bevegelser om en likevektsstilling.

I en væske er enkeltmolekylene og ordnede grupper av molekyler og atomer i uordnet bevegelse, men befinner seg i omtrent samme avstand fra hverandre som i et fast stoff.

I en gass er det en fullstendig uordnet bevegelse av stoffets molekyler eller atomer, og gassen fyller alltid det rom den har til rådighet.

I et plasma består gassen av enkeltatomer med eller uten elektrisk ladning og dessuten av frie elektroner som er revet vekk fra atomene. En vesentlig del av stoffet i universet er i plasmatilstand.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.