aggregattilstand

Aggregattilstander. De fire aggregattilstandene og overgangene mellom dem. Ved å forandre temperatur og trykk kan man få overført de fleste stoffer til alle aggregattilstander. Overgangene er reversible.

Av /Store norske leksikon ※.
De vanligste aggregattilstandene er fast stoff, væske og gass.
OpenStax.
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Aggregattilstander er de fire tilstandene et stoff kan være i:

Faktaboks

Uttale
aggregˈattilstander
Etymologi
av latin

Fast stoff

I fast form er både formen og volumet av stoffet bestemt når temperaturen er konstant. Molekylene ligger i bestemte posisjoner og utfører bare små bevegelser om en likevektsstilling.

Væske

I en væske er volumet bestemt, men ikke formen. Enkeltmolekylene og ordnede grupper av molekyler og atomer er i uordnet bevegelse, men befinner seg i omtrent samme avstand fra hverandre som i et fast stoff.

Gass

I en gass er både form og volum ubestemt. Det er en fullstendig uordnet bevegelse av stoffets molekyler eller atomer, og gassen fyller alltid det rom den har til rådighet.

Plasma

I plasma er også både form og volum ubestemt. Plasma består av enkeltatomer med eller uten elektrisk ladning og dessuten av frie elektroner som er revet vekk fra atomene. En vesentlig del av stoffet i universet er i plasmatilstand.

Endring av aggregattilstand

Ved at temperatur og trykk endres, kan de fleste stoffer overføres til de tre første aggregattilstandene. Fast stoff kan gå over til væske ved smelting, eller til damp ved sublimasjon; væske kan fordampe til damp eller fryse til fast stoff, og damp kan kondensere til væske eller fast stoff.

I kjemien er det vanlig å skrive tilstanden til et stoff i parentes. For eksempel vil vann i gassform skrives som H2O(g), i væskeform H2O(l) og som fast stoff H2O(s).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg