filtrering

Artikkelstart

Filtrering, en av de viktigste kjemitekniske enhetsoperasjonene til utskilling av faste partikler som er suspendert (blandet, men ikke oppløst) i en gass eller væske. Suspensjonen ledes inn i et filter der et porøst materiale, filtermediet, som ofte er en duk eller et partikkelsjikt, holder de faste partiklene tilbake, mens resten, filtratet, slipper igjennom.

Faktaboks

Uttale
filtrˈering
Etymologi
av latin

Det bygges etter hvert opp en filterkake, som fjernes når den er blitt så tykk at den hindrer gjennomstrømningen. Ved væskefiltrering kan filterkaken vaskes ved å lede en ren væske gjennom den før den fjernes. I noen tilfeller er filtratet den verdifulle komponenten, i andre tilfeller er det filterkaken; ofte tar man vare på begge deler.

For å overvinne strømningsmotstanden i filtermediet og filterkaken brukes vanligvis trykk, sug, sentrifugalkrefter, eller ved væskefiltrering også tyngdekraften, og apparaturen der filtreringen foregår, inndeles tilsvarende i trykk- (filterpresser), vakuum-, sentrifugal- eller gravitasjonsfiltre.

Som filtermedium brukes bomullsduk, ull og syntetiske fibrer, og for filtrering av varme gasser glassfiberduk. For fjerning av fine partikler fra røyk, se posefilter (tekstilfilter) og elektrofilter.

Filtrering av drikkevann

Til filtrering av drikke- og annet bruksvann brukes oftest sandfiltre, tanker med perforert bunnplate hvorpå hviler lag av stein, singel og sand, som tjener til å holde suspendert stoff tilbake. Filteret renses fra tid til annen ved tilbakespyling.

Filtrering i industrien

Ved noenlunde lett filtrerbare suspensjoner foretrekkes i metallurgisk og kjemisk industri i stor målestokk gjerne kontinuerlige trommelvakuumfiltre. Filterpresser anvendes især der man har å gjøre med slimete, ikke-krystallinske bunnfall. Mange forskjellige typer er i bruk.

Som filtermedium brukes oftest spesialduk av bomull eller andre naturlige fibrer, eller av syntetisk fibermateriale som nylon, orlon, terylene eller lignende, som er meget motstandsdyktige mot kjemisk angrep.

Ofte brukes i tillegg et filterpapir som lett kan skiftes når det blir for tett. Ved vanskelig filtrerbare stoffer tilsettes av og til en filterhjelp, som hindrer filterkaken i å tettes igjen.

Filtrering i laboratoriet

Filtrering i laboratorier utføres oftest med glasstrakt eller nutsj – en porselenstrakt med flat, perforert bunn – i begge tilfeller med spesialpapir som filtermedium, eller med porøse porselens- eller glassfilterdigler. Anvendelse av sug øker filtreringshastigheten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg