Filtrering, en av de viktigste kjemitekniske enhetsoperasjonene til utskilling av faste partikler som er suspendert (blandet, men ikke oppløst) i en gass eller væske. Suspensjonen ledes inn i et filter der et porøst materiale, filtermediet, som ofte er en duk eller et partikkelsjikt, holder de faste partiklene tilbake, mens resten, filtratet, slipper igjennom.

Det bygges etter hvert opp en filterkake, som fjernes når den er blitt så tykk at den hindrer gjennomstrømningen. Ved væskefiltrering kan filterkaken vaskes ved å lede en ren væske gjennom den før den fjernes. I noen tilfeller er filtratet den verdifulle komponenten, i andre tilfeller er det filterkaken; ofte tar man vare på begge deler.

For å overvinne strømningsmotstanden i filtermediet og filterkaken brukes vanligvis trykk, sug, sentrifugalkrefter, eller ved væskefiltrering også tyngdekraften, og apparaturen der filtreringen foregår, inndeles tilsvarende i trykk- (filterpresser), vakuum-, sentrifugal- eller gravitasjonsfiltre.

Som filtermedium brukes bomullsduk, ull og syntetiske fibrer, og for filtrering av varme gasser glassfiberduk. For fjerning av fine partikler fra røyk, se posefilter (tekstilfilter) og elektrofilter.

Til filtrering av drikke- og annet bruksvann brukes oftest sandfiltre, tanker med perforert bunnplate hvorpå hviler lag av stein, singel og sand, som tjener til å holde suspendert stoff tilbake. Filteret renses fra tid til annen ved tilbakespyling.

Ved noenlunde lett filtrerbare suspensjoner foretrekkes i metallurgisk og kjemisk industri i stor målestokk gjerne kontinuerlige trommelvakuumfiltre. Filterpresser anvendes især der man har å gjøre med slimete, ikke-krystallinske bunnfall. Mange forskjellige typer er i bruk.

Som filtermedium brukes oftest spesialduk av bomull eller andre naturlige fibrer, eller av syntetisk fibermateriale som nylon, orlon, terylene eller lignende, som er meget motstandsdyktige mot kjemisk angrep.

Ofte brukes i tillegg et filterpapir som lett kan skiftes når det blir for tett. Ved vanskelig filtrerbare stoffer tilsettes undertiden en filterhjelp, som hindrer filterkaken i å tettes igjen.

Filtrering i laboratorier utføres oftest med glasstrakt eller nutsj – en porselenstrakt med flat, perforert bunn – i begge tilfeller med spesialpapir som filtermedium, eller med porøse porselens- eller glassfilterdigler. Anvendelse av sug øker filtreringshastigheten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.