Peroksidaser er enzymer som katalyserer oksidasjonen av substrater med hydrogenperoksid (H2O2) som oksidasjonsmiddel. Peroksidaser er påvist i melk, i hvite blodceller, i forskjellig dyrisk vev, i planter og i mikroorganismer.

Faktaboks

Uttale
peroksidˈaser

Peroksidaser har i alminnelighet hem som prostetisk gruppe, altså den samme gruppen som i hemoglobin. Glutationperoksidase har imidlertid selen i sin prostetiske gruppe. Dette enzymet hindrer opphopning av H2O2 og organiske peroksider i cellene.

I næringsmiddelindustrien benyttes peroksidasereaksjonen til kontroll ved konservering (blanchering) av grønnsaker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg