dvergmåke

Dvergmåka har en svart hette som går litt lenger bak på hode og hals enn hos hettemåka. Nebbet blir svart i sommerdrakt. Østensjøvannet, Oslo 25.5.2016.
Dvergmåke på vannet
Av .
Voksen dvergmåke har svart hette på hodet, mørk vingeunderside og jevnt grå vingeoverside. Dvergmåka mangler det hvite feltet på fremvingen som hettemåka har, og helt voksne fugler mangler svart i vingespissen. Østensjøvannet, Oslo 25.5.2016
Voksen dvergmåke
Av .

Hydrocoloeus minutus, dvergmåke. Foto fra: Hanstholm Havn, Thy

Dvergmåke er en fugleart i måkefamilien, og Norges minste måke. Den er en forholdsvis fåtallig hekkefugl i Norge, og hekker ofte sammen med hettemåker. På vinteren er dvergmåkene stort sett pelagiske. Arten påtreffes regelmessig over hele landet, og spesielt i forbindelse med trekket vår og høst.

Faktaboks

også kjent som:

latin: Hydrocoloeus minutus, tidligere Larus minutus

engelsk: little gull

Beskrivelse

Dvergmåkene er betydelig mindre enn hettemåke, og har i voksen sommerdrakt helsvart hode og nakke hos begge kjønn, samt lys grå overside uten svart i vingespissen, og mørk grå undervinge. Videre har voksne fugler røde ben og nebb hele året liksom hettemåke, men hetten er ikke å se på vinteren. Ungfugler er lettest gjenkjennelige på størrelsen, samt at de har lite svart nebb, mørke fjær i nakken og en liten flekk bak øyet, og mørke bånd på vingeoversiden. Dvergmåkene veier som oftest mellom 80–140 gram, og er altså betydelig mindre og lettere enn hettemåker, som gjennomsnittlig veier 275 gram (fra 195 til 410 gram).

Utbredelse og vandringer

Dvergmåka hekker i Europa og Asia, og har nylig kolonisert USA og Canada. Arten hekker stort sett i våtmarker og på små øyer i ferskvann, og ble første gang konstatert hekkende i Norge på Jæren i 1976. Dvergmåkene har hatt sin mest stabile forekomst av hekkende fugler i Norge i Finnmark, men også Troms, Nordland, Trøndelag og Hedmark har hatt til dels mange par hekkende enkelte år. I 2015 ble den norske hekkebestanden anslått til mellom 80 og 160 par og regnet som økende, og med det er trolig dvergmåken den eneste måkearten med bestandsøkning i Norge. Dvergmåkebestanden er økende også i Sverige (2800 par i 2012) og i Finland (10 000–13 000 par i 2011), og i 2016 fant den første vellykkede hekkingen sted i Storbritannia.

Dvergmåkene er trekkfugler som er tilknyttet det marine miljø på vinteren, de er primært pelagiske, og påtreffes oftest inne ved kysten etter sterke stormer. I forhold til andre måker er lite kjent om vinterområdene til de ulike populasjonene, men mange fugler overvintrer i Middelhavet, og en svensk ringmerket dvergmåke ble funnet i USA.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg