Dykkere, også kalt lappedykkere, Podicipediformes, er en orden av fugler. Omfatter én familie (dykkerfamilien) med i alt 22 arter hvorav 3 utdødde, som opptrer i alle verdensdeler.

Fem arter opptrer i Norge. Dvergdykker, gråstrupedykker, horndykker og toppdykker er funnet hekkende i Norge. Svarthalsdykker hekker i Sverige.

Hann og hunn er like, begge er mer uanselige, hvite og blekt gråbrune om vinteren. Bena er festet langt bak på kroppen, liksom hos lommene, og tærne har brede svømmelapper eller fliker (se lappefot). Halen er meget kort, og de er dyktige svømmere og dykkere.

I hekketiden lever de ved tjern og innsjøer med tett sivvegetasjon og bygger oftest flytende reir. Små unger sitter gjerne på foreldrenes rygg under svømmingen. Både unger og voksne spiser betydelige mengder egne fjær, og dette må ha sammenheng med fordøyelsen.

Flere av våre dykkerarter sees langs norskekysten om vinteren, men de fleste trekker ut av landet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

30. september 2009 skrev Rune Hallbjørn Jensen

Svarthalsdykkeren hekket i 2006 ved Harvelandsvannet i Randaberg. Ringnebbdykkeren, en amerikansk art, hekket i et blandingspar med dvergdykker i Smokkevatner i Time.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.