horndykker
Horndykker, Podiceps auritus.
horndykker
Lisens: CC BY SA 3.0
Podiceps cristatus

Toppdykker, Podiceps cristatus. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Dykkere, også kalt lappedykkere, Podicipediformes, er en orden av fugler. Omfatter én familie (dykkerfamilien) med i alt 22 arter hvorav 3 utdødde, som opptrer i alle verdensdeler.

Faktaboks

Etymologi
av latin ‘bakende’, pedi- og -form
Vitenskapelig navn
Podicipediformes

Fem arter opptrer i Norge. Dvergdykker, gråstrupedykker, horndykker og toppdykker er funnet hekkende i Norge. Svarthalsdykker hekker i Sverige.

Beskrivelse

Hann og hunn er like, begge er mer uanselige, hvite og blekt gråbrune om vinteren. Bena er festet langt bak på kroppen, liksom hos lommene, og tærne har brede svømmelapper eller fliker (se lappefot). Halen er meget kort, og de er dyktige svømmere og dykkere.

Levesett

I hekketiden lever de ved tjern og innsjøer med tett sivvegetasjon og bygger oftest flytende reir. Små unger sitter gjerne på foreldrenes rygg under svømmingen. Både unger og voksne spiser betydelige mengder egne fjær, og dette må ha sammenheng med fordøyelsen.

Flere av våre dykkerarter sees langs norskekysten om vinteren, men de fleste trekker ut av landet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

dykkere
Podicipediformes
Artsdatabanken-ID
173685
GBIF-ID
7191588

Kommentarer (1)

skrev Rune Hallbjørn Jensen

Svarthalsdykkeren hekket i 2006 ved Harvelandsvannet i Randaberg. Ringnebbdykkeren, en amerikansk art, hekket i et blandingspar med dvergdykker i Smokkevatner i Time.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg