Olympias
Utgangspunktet for de hellenistiske krigsskipene var triremen. Dette er skipet Olympias ved havnen i Pireus.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Hellenistiske krigsskip er en rekke typer krigsskip som stammer fra hellenistisk tid, det vil si perioden fra rundt år 400 fvt. til år 0. Dette er typiske galeier.

Faktaboks

Etymologi

fra gresk hellenismos

De hellenistiske krigsskipene var videreutviklinger av biremen og triremen, spesielt triremen. Dette betyr at de hellenistiske variantene hadde mange likhetstrekk med triremen, men kunne være betraktelig større. De ble konstruert og brukt i det østlige Middelhavet i det som er dagens Italia, balkankysten, Hellas, Kypros, Tyrkia, Syria, og videre langs kysten mot Egypt. Skipene forbindes gjerne med den gresk-romerske kultur under denne epoken.

Selv om de hellenistiske skipstypene finnes i historiske beretninger, er det få kilder som kan bekrefte med sikkerhet alle detaljer om hvordan skipene ble bygget, og hvordan de så ut. Et særtrekk som går igjen i denne perioden er behovet for roere til framdrift, og en relativt enkel seilrigg med lite seilareal.

Typer

Rosystem galei
En skissering av ulike roer-oppsett, med utgangspunkt i størrelsen på skipet. Hexadeciremen, det vil si en 16-roer, har 8 roere på hver åre.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Triremen er definert med sine tre etasjer, med årer. Det vil si at det var tre årerekker på hver side, med én roer per åre. En vertikal seksjon med årer bestod derfor av tre roere, en tre-roer. Med utgangspunkt i dette var de hellenistiske krigsskipene større varianter av det samme systemet med roere, og derav flere roere. Quadriremen, eller tetreren, var derfor en fire-roer. Denne var for eksempel bemannet med én roer per åre i de to øverste seksjonene, og to roere per åre i den nederste seksjonen. Totalt var det altså fire roere per vertikale seksjon med årer. En fem-roer vil videre ha to roere på de to nederste nivåene, og én roer på det øverste. I dag har disse skipene en norsk, latinsk, og gresk navnevariant.

Type Latin Gresk Trekk
Firer Quadrirem Tetrere To nivå med årer. Ca. 60 tonn deplasement.
Femmer Qinquerem Pentere Ca. 45 m lengde. 100 tonn.
Sekser Hexarem Hexere Ca. 57 m lengde.
Syver Septirem Heptere
Åtter Octorem Oktere To nivå med årer.
Nier Noverem Ennere To nivå med årer.
Tier Decerem Decere To nivå med årer.
Over ti Polyrem Polyere To nivå med årer.

Polyremer

Utviklingen førte til større skip over tid, som går under samlebegrepet polyremer. Disse følger samme kategorisering med roere, slik at skipene kunne være for eksempel en 14-roer, eller 16-roer. Polyremer var i liten grad brukt til reell krigføring, og var heller tiltenkt transport. Skip større enn 10-roere var også en måte for herskere å signalisere makt. Ved en viss størrelse er det antatt at polyremer ble bygget som katamaraner, det vil si to skrog som er føyd sammen. Den største polyremen var en tessarakonter, som vil si en 40-roer, beordret bygget av den egyptiske faraoen Ptolemaios 4. Filopator. Denne var 130 m lang, ble rodd av 4 000 roere, driftet av 400 sjøfolk, og kunne frakte nærmere 3 000 soldater. På tross av polyremenes størrelser og potensielle slagkraft, var tetrerene og penterene, altså fire- og fem-roere, de mest brukte krigsskipene.

Andre varianter

Utenfor de krigsskipene som er kategorisert av antall roere per vertikale seksjon, fantes det varianter som lembosen, hemiolaen, trihemiolaen, og liburnien. Dette kunne være lette krigsskip i forhold til de store tererene eller penterene. Enkelte trekk ved disse lette krigsskipene kunne likne på en birem eller trirem.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Morrison, John S; Gardiner, Robert (red.). The Age of the Galley: Mediterranean Oared Vessels Since Pre-Classical Times. 1995. Conway Maritime Press. London.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg