Birem
Modell av 25-radet birem, med én mast, vedderbaug, og akrostolion.
Av /Noesis museum, Thessaloniki.
Lisens: CC BY SA 4.0

Birem var et seilskip med årer fra antikken. De første biremene ble introdusert sannsynligvis rundt 700–500 fvt., og ble brukt av grekere, assyrere, og fønikere.

Faktaboks

Etymologi
av latin birēmis, 'to årer'
Også kjent som

bireme

Biremen var en variant av de klassiske galeiene fra denne tiden, og kjennetegnes av å ha to årer i høyden for hver rad. Selv om disse skipene førte seil, var årene en viktig del av framdriften og manøvreringsevnen. Biremen var en videreutvikling fra pentekonteren, og fungerte først og fremst som krigsskip. I likhet med andre orlogsskip fra denne perioden, hadde biremen den særpregede vedderbaugen, for å renne i senk motstandere.

En typisk birem kunne være 25 meter i lengden, og 3 meter i bredden. På hver side av skipet var det 15–25 årerader som var fordelt over to nivå. For eksempel kunne et skip ha seks rader med årer, og én åre for hvert nivå på begge sidene av en årerad. Dette utgjør totalt 24 årer. På hver åre kunne det sitte 1–4 roere, som totalt utgjorde opp til 96 roere.

Biremen førte 1–2 råseil, og gjerne en artemon forut.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg