gyllenlær

Gyllenlær. Skrin laget for storhertug Ferdinand 2 Medici i Firenze ca. 1640. 52 x 94 x 49,5 cm. Deutsches Ledermuseum, Offenbach am Main. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Gyllenlær er hånd- eller formpreget lær belagt med bladmetall som gull eller aluminium og ofte malt for ytterligere dekor.

Faktaboks

Også kjent som

gyldenlær

Bruksområde

Gyllenlær har hovedsakelig blitt brukt i interiørdekorasjon, til møbeltrekk og tapet. Å fremstille gyllenlær er tidkrevende og kostbart og teknikken ble etter hvert erstattet med materialer som var enklere å fremstille.

Historikk

Teknikken kom til Spania med maurerne på 1300-tallet, men spanjolene overtok håndverket da maurerne ble drevet på flukt. Fra byen Cordoba spredte håndverket seg over store deler av Europa. På begynnelsen av 1500-tallet ble det laget også i Italia, og etter midten av samme århundre ble det fremstilt gyllenlær i Paris for Katarina av Medici. Mellom 1600 og 1750 nådde gyllenlærindustrien sin største etterspørsel, men deretter gikk den av moten i de fleste land. På begynnelsen av 1900-tallet ble gyllenlær tatt opp igjen mange steder, men uten å få noen varig utbredelse.

Fremstilling

Læret, som er vegetabilsk garvet, er av kalv, geit eller sau og blir preparert og fuktet før relieffet blir utført. I det ferdige produktet vender narvsiden opp og er dermed den siden som er malt og dekorert, mens relieffene påføres fra lærets kjøttside. Den vanligste fremgangsmåten er at motivet tegnes på lærets narvside ved hjelp av mønsterark. Deretter presses motivet opp fra kjøttsiden ved hjelp av et kulejern og så presses konturene ned fra narvsiden slik at det oppstår et relieff. Arbeidet skal så tørke før det påføres gelatin eller en politur som hindrer bladgullet i å trekke inn i læret. Når bladgullet er påført dekkes arbeidet med en ferniss. Til slutt kan arbeidet males med oljefarger.

På 1600-tallet oppfant hollenderne en metode hvor de istedenfor å påføre relieffene ved hjelp av jern brukte utskårne blokker. Denne metoden er lite brukt i dag ettersom blokkene er kostbare å lage.

I dag er gyllenlær å regne som et utdøende håndverk. Norges Gyllenlærlaug ble stiftet i 1992 og arbeider for å opprettholde faget og kunnskapen som hører til.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg