Anklageprinsippet, den grunnsetning i straffeprosessen som innebærer at domstolens og påtalemyndighetens oppgaver er strengt atskilt. Domstolenes oppgave innskrenker seg til å avgjøre den sak påtalemyndigheten fremmer, og funksjonen opphører hvis saken trekkes tilbake. Domstolen kan heller ikke gå ut over anklagens rammer eller ta stilling til forhold som ikke er brakt inn for retten. Prinsippet er regulert i straffeprosessloven §§ 38 og 63.

Rettergangen er etter anklageprinsippet organisert som en partsprosess med påtalemyndigheten på den ene side og siktede og hans forsvarer på den andre.

I norsk rett er anklageprinsippet gjennomført med visse modifikasjoner. Selv om det er partene som skal sørge for bevismaterialet, plikter retten å påse at saken blir fullstendig opplyst, og den kan av eget tiltak foreta handlinger som er påkrevd som for eksempel å oppnevne sakkyndige eller på andre måter fremskaffe bevismateriale.

Motsetningen til anklageprinsippet er inkvisisjonsprinsippet (undersøkelsesprinsippet), som går ut på at retten skal lede hele undersøkelsen og skaffe til veie det bevismateriale som trenges.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.