biotitt

Bergartsdannende svart biotitt med ei lys stripe av kvarts. 
biotitt av . CC BY NC SA 3.0

Biotitt er en fellesbetegnelse for de mørke mineralene innenfor glimmergruppen, med den generelle kjemiske formel K(Mg, Fe, Al)3Si3O10(OH,F)2. De mørke glimmermineralene består i hovedsak av en fast løsningsserie mellom det jernrike endeleddet annitt (svart) og det magnesiumrike endeleddet flogopitt (brun farge). Et annet aluminiumsrikt endeledd er siderofyllitt. Biotitt er et sjiktsilikat hvor jern (Fe), magnesium (Mg), aluminium (Al), silisium (Si), oksygen (O) og hydrogen (H) danner sjikt som er svakt bundet sammen ved hjelp av kaliumioner (K). Dette medfører at mineralet kan deles i tynne flak som er bøyelige og fleksible.

Faktaboks

Uttale
biotˈitt
Etymologi
etter J. -B. Biot

Biotitt er et vanlig mineral i mange metamorfe bergarter som glimmerskifer og magmatiske bergarter som granitt og trondhjemitt. En regner med at 7 % av jordskorpa består av biotitt. Noen av de største kjente biotittkrystallene er fra pegmatitter i Iveland, Aust-Agder, med en størrelse på opptil 7 m2.

Biotitt ble navngitt av Johann Friedrich Ludwig Hausmann i 1847 til ære for den franske fysikeren Jean-Baptiste Biot som forsket på de optiske egenskapene til glimmermineraler.

Ved forvitring av små biotittkorn blir fargen gyllen, og mineralet blir av ukyndige av og til forvekslet med gull.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg