kunstig glimmer

Artikkelstart

Kunstig glimmer har i stor grad tatt over etter naturlig glimmer som elektrisk isolasjonsmateriale, særlig i elektronisk utstyr som radio, fjernsyn, radar m.m. Dette skyldes dels knapphet på naturlig glimmer og dels at den kunstige glimmer er renere, har bedre elektriske egenskaper og tåler høyere temperatur.

Kunstig glimmer fremstilles ved smelting av en blanding av silika (SiO2), aluminiumoksid, magnesiumoksid, kaliumsilisiumfluorid og kalifeltspat. Fordi man erstatter hydroksid med fluor, er det mulig å fremstille kunstig glimmer uten bruk av høye trykk (jfr. hydrotermale prosesser), som er nødvendig for å syntetisere et normalt glimmer. Avkjølingen av smelten må gå langsomt, 7–12 dager, for å få velutviklede krystaller. Produktet kan på samme måte som naturlig glimmer kløves opp i flak.

I motsetning til naturlig glimmer kan små flak eller pulver av kunstig glimmer varmpresses til plater og blokker. Et spesielt isolasjonsmateriale fremstilles av finpulverisert glimmer og glass; glasset tjener her som bindemiddel mellom glimmerpartiklene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg