basaltisk
Basaltisk gang som kutter gjennom pyroklastiske bergarter på Island
basaltisk
Lisens: CC BY NC SA 3.0
ganger
Finkornede granittiske ganger som kutter igjennom gneis, Nord Austlandet, Svalbard
ganger
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Gangbergarter er intrusive, magmatiske bergarter som befinner seg i jordskorpen mellom dypbergarter og dagbergarter. De er dannet ved at smeltet steinmasse (magma) har størknet i tilførselsganger fra magmakammeret, som ender i et eventuelt utbruddssted på jordoverflaten. Når magma trenger seg oppover i jordskorpen, er det ofte i form av ganger. Magmaen kan ha blitt presset opp til jordoverflaten på grunn av høyere trykk i magmaen enn i sidebergartene og kan føre til vulkanutbrudd og til dannelse av dagbergarter. Ofte kan magma som er i likevekt (likt trykk) med sidebergartene bevege seg sidelengs i jordskorpa.

Gangbergarter er ofte finkornet langs kontakten til sidebergarten, men kan ha litt større mineralkorn i den sentrale gangen. I en ofiolitt kan nye ganger intrudere eksisterende ganger og danne gangkomplekser som består av inntil 100 % gangbergarter.

Gangbergartene kan inneholde store mineralkorn (fenokrystaller) som har krystallisert langsomt ut fra smelten mens den befant seg i dypet.

Diabas er et eksempel på en gangbergart hvor tilsvarende dypbergart er gabbro og tilsvarende dagbergart er basalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg