Pyroksener, (av pyro- og gr. 'fremmed'), en gruppe viktige bergartsdannende silikatmineraler med varierende sammensetning, men med samme kjemiske summeformel: ABSi2O6, hvor A vesentlig står for magnesium, jern, kalsium, natrium og litium, og B for magnesium, jern, mangan, aluminium og krom. Fargen varierer fra hvit hos jernfrie ledd over grønnbrun til svart for de jernrike.

Det vanligste mineralet i gruppen er augitt, som er særlig utbredt i basalter, gabbroer og diabaser. Ægirin er vanlig i basiske magmatiske bergarter, f.eks. i Oslofeltet. Forekomstmåten for de forskjellige pyroksener er ellers nærmere omtalt under de enkelte mineraler. Det er stor grad av blandbarhet mellom de ulike ledd i pyroksengruppen, særlig mellom enstatitt-ferrosilitt, diopsid-hedenbergitt og augitt-ægirin. Kjemisk sett kan derfor pyroksenene være nokså komplekse.

Pyroksenene ligner på mange måter amfibolene, men inneholder i motsetning til disse ikke hydroksyl (OH) og forekommer i alminnelighet i bergarter som er oppstått ved relativt høy temperatur (magmatiske og høymetamorfe bergarter, skarn), mens amfibolene særlig opptrer ved midlere og lavere temperaturforhold (i en del magmatiske bergarter, men særlig i lavmetamorfe skifere, amfibolitter).

Pyroksener kan, i likhet med amfiboler, deles i to serier etter krystallografisk symmetri: ortopyroksener (rombiske) og klinopyroksener (monokline). Alle pyroksener er bygd opp av parallelle, uendelige kjeder av SiO4-tetraedre (SiO32–-kjeder), mens amfibolene inneholder dobbeltkjeder (bånd) av SiO4-tetraedre (se silikatmineraler). Dette forklarer den stenglige til kort-prismatiske form hos pyroksener og amfiboler, og dessuten forskjellen i vinkel mellom de to prismatiske spalteretninger, noe som er et viktig kjennetegn for å skjelne mellom mineraler fra de to grupper.

Illustrasjoner, se amfiboler.

Enstatitt Mg2Si2O6
Bronzitt/hypersthen (Mg,Fe)2Si2O6
Ferrosilitt Fe2Si2O6
Klinoenstatitt Mg2Si2O6
Klinoferrosilitt Fe2Si2O6
Pigeonitt (Mg,Fe,Ca)2Si2O6
Diopsid CaMg Si2O6
Hedenbergitt CaFe Si2O6
Johannsenitt CaMn Si2O6
Augitt (Ca,Mg,Fe,Al)2(Si, Al)2O6
Omfacitt (Ca,Na)(Mg,Fe,Al)(Si, Al)2O6
Spodumen LiAl Si2O6
Jadeitt NaAl Si2O6
Ægirin NaFe Si2O6
Kosmoklor NaCr Si2O6

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.