Plagioklas
Plagioklas er en fellesbetegnelse for blandingsrekken mellom mineralenealbitt og anortitt.

Plagioklas er en fellesbetegnelse for blandingsrekken mellom mineralene albitt og anortitt (kalknatronfeltspat). Dette er en triklin feltspat-gruppe som utgjør en viktig bestanddel av en rekke bergarter. Bergarten anortositt består nesten utelukkende (mer enn 90 prosent) av anortitt-rik feltspat.

Faktaboks

Uttale
plagioklˈas
Etymologi
av gresk ‘skjev’ og ‘brudd’

Plagioklaser kan som oftest skilles fra alkalifeltspat ved en karakteristisk tvillingstriping på spalteflatene. De utgjør en blandkrystallserie mellom de to endeleddene albitt (natronfeltspat, NaAlSi3O8) og anortitt (kalkfeltspat, CaAl2Si2O8).

Serien ble tidligere inndelt etter innholdet av albitt/anortitt i seks ledd: albitt, oligoklas, andesin, labradoritt, bytownitt og anortitt (se feltspat).

Ved høy temperatur er det full blandbarhet mellom de to endeleddene, men ved lavere temperatur kan det skje en avblanding i to faser (se peristeritt).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg